Na Orlickoústecku stojí bunkry pro jednoho muže. Jde o pozůstatky druhé světové války

17. červenec 2017
Česko – země neznámá

Milovníci vojenské historie si v Pardubickém kraji přijdou na své. Kromě turisticky známých pevností na Kralicku mohou najít pozůstatky druhé světové války na okrajích bývalých Sudet. Přímo nad nádražím v Ústí nad Orlicí zůstala malá betonová pozorovatelna pro jednoho muže. A není v okolí sama.

Když vystoupáte nad orlickoústecké nádraží, objeví se před vámi na kopci Kubinčák malý betonový kryt. Nazývá se Einmann-bunker a jak z názvu vyplývá, byl pro jednoho muže. Jiří Fikejz, který se v rámci studií zaměřil právě na vojenské bunkry, dodává, že to jsou malé pevnůstky zvonovitého tvaru. Vznikly v Německu a pak byly rozváženy a instalovány na území celé Třetí říše.

Ústí nad Orlicí obklopovaly ze tří stran Sudety, ve městě se nacházely továrny na letecké součástky. Bunkry proto sloužily jako úkryt pro civilní obranu a leteckou nebo závodní stráž, také se hodily pro pozorování náletů, aby se daly snáze lokalizovat nevybuchlé pumy.

Einmann-bunker nad nádražím v Ústí nad Orlicí

Samotné kryty se dají charakterizovat jako přibližně dvoumetrové kužele, které zakončuje kulovitá stříška. Jde o typické objekty na Orlickoústecku, dále na ně můžete narazit až na území Německa. Po stranách mají průzory, které sloužily pouze k pozorování a úkrytu. Pokud chcete, můžete si vlézt dovnitř. Dnes uvidíte jen okolní porost, ale dříve byl Kubincův kopec holý.

Einmann-bunker je navíc dost navštěvovaný, protože se pod ním ukrývá „keška“ pro hráče geocachingu.

Kde ještě bunkry najdeme

Podle Jiřího Fikejze bylo v okolí ještě nedávno pět bunkrů. V současné době jsou tu tři. Další lze najít v nedaleké čtvrti Kerhartice u takzvané posádky a třetí pod Andrlovým chlumem u Vlčího dolu. Jeden byl zakopaný v Perle 06 v Hylvátech, ale odvezl si ho soukromý majitel. A další Einmann-bunker byl převezený do České Třebové.

autor: BAL
Spustit audio