Na úzkokolejnou železnici v Mladějově by měl zítra vyjet vláček

10. červen 2005

Na úzkokolejnou železnici v Mladějově na Moravskotřebovsku by zítra měl vyjet první vláček. Zpoždění zahájení turistické sezóny na této unikátní železniční trase způsobily neshody mezi majitelem areálu a provozovatelem této atrakce, kterým je Muzeum průmyslových železnic Brno. Další informace přidává redaktorka Věra Pavlasová.

"Ještě před měsícem to vypadalo, že se obě strany nemohou dohodnout nejen na technických otázkách, ale ani finančních. Majitel areálu Bedřich Doležel informoval tento týden zástupce mikroregionu Moravskotřebovska, který má úzkokolejnou železnici a projížďky v otevřených vagónech inzerovanou ve svých propagačních materiálech jako atrakci, že se s provozovatelem Muzeem průmyslových železnic Brno dohodli a budou ve spolupráci pokračovat. Vláček by tedy zítra měl z Mladějova vyjet po úzkokolejné trati za každého počasí a jízdy by měly pokračovat."

nádraží
autor: PAV
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.