Na Zelenou bránu se vracejí ciferníky hodin zničené orkánem

13. listopad 2017 09:10

Víc než dva týdny nevidí lidé z Pardubic, co ukazují ručičky na věžních hodinách Zelené brány. Silná vichřice totiž poničila plastové výplně ciferníků a hasiči je pak museli úplně odstranit, aby padající úlomky někoho nezranily. Teď už je hodinář začal postupně vracet zpátky na místo.

Nové části vyrábí sklenářství v Černé za Bory, na místě se opravují a pasují na číselníky, protože je každý trochu jiný a úprava je nezbytná.

Plastové výplně nevypadly poprvé, některé části byly připraveny na výměnu, další se musely znovu vyrobit. „Už to bylo při Kyrillu před deseti lety. Některé díly jsou stále ve výrobě. Zatím není možné nahradit vše, protože hasiči vzali při vichřici oba číselníky komplet najednou. Do budoucna počítáme, že se udělají z jiného materiálu, protože jde hlavně o bezpečnost lidí,“ říká hodinář Jaromír Skalský.

Šestnáct přesně pasujících dílů

Výměna ciferníků na dominantě Pardubic zabere dost času, hodinář na výměně pracuje i několik hodin denně. „Už to dělám druhý týden a ještě počítám, že to tak týden, možná 14 dní dá. Každý díl se musí fričkou upravovat, protože když to uděláte moc, je tam díra a prosvítalo by to, musím to upravit a přiříznout na milimetry.“

Číselník se skládá z čtyř prostředních částí a dvanácti vnějších. „Zespoda to vypadá jako jeden kus, ale je to 16 dílů,“ říká Jaroslav Skalský.

Oprava ciferníků na Zelené bráně by měla být do čtrnácti dnů hotová.

Spustit audio