Námraza, silný vítr a sněhové jazyky komplikují od rána dopravu v celé republice

31. leden 2014

Řidiči po téměř celé republice musejí dávat pozor na ledovku a sněhové jazyky. Ty se tvoří kvůli silnému větru, který má podle meteorologů polevit až v noci na neděli.

V Jihočeském kraji trápí silný vítr hlavně Jindřichohradecko. Během rána tam dopravu zkomplikovaly na dvou místech popadané stromy.

U obce Horní Pěna na Jindřichohradecku spadl strom přímo na auto. Řidič vyvázl jen s lehkým zraněním a silnice už je průjezdná. Další strom na Jindřichohradecku potom hasiči stále odstraňují mezi Malíkovem a Bednárcem. Nikomu se nic nestalo, ale silnice bude uzavřená přibližně do poledne.

Kvůli sněhovým jazykům řidiči neprojedou u obce Újezdec na Českobudějovicku, silničáři by ji ale měli prohrnout. Hlavní tahy jsou mokré, na vedlejších je ve vyšších polohách zledovatělá vrstva sněhu. Se sněhovými jazyky hlavně na Jindřichohradecku musejí řidiči počítat až do sobotního odpoledne. V nárazech fouká vítr až 70 kilometrů v hodině.

Před ledovkou, sněhovými jazyky a také závějemi varují silničáři na Vysočině. V regionu stále fouká silný vítr. Motoristé si musejí dávat pozor zejména v kopcích, kamiony stojí u Jitkova na trase mezi Havlíčkovým Brodem a Ždírcem nad Doubravou směrem na Svitavy.

Výstraha před ledovkou

Mezi Jihlavou a Pelhřimovem zase vítr odvál z kamionu prázdný návěs, takže se na místě tvoří kolony. Hlavní tahy v kraji jsou ošetřené, ale místy se na nich objevuje navátý sníh. V terénu jsou desítky sypačů a traktorů s radlicemi. Zatím jsou všechny komunikace sjízdné.

Sníh na silnicích komplikuje život řidičům i na Pardubicku, a to hlavně na Policku a Hlinecku zejména ve vyšších polohách, kde se místy tvoří sněhové jazyky. Policie tam od rána řešila zvýšené množství dopravních nehod.

Hasiči na Chrudimsku kvůli silnému větru odklízejí popadané stromy, silnice mezi Sečí a Horním Bradlem je zcela uzavřená. Na trati u Kostelce na Heřmanoměstecku navíc ráno kvůli spadlému stromu vykolejil motorový vlak s cestujícími. Nikomu se nic nestalo, byla zavedena náhradní doprava.

Před ledovkou a silným větrem varují meteorologové také v Libereckém kraji. Jezdí se ale bez větších problémů. Jen na otevřených úsecích silnic se tvoří sněhové jazyky vysoké až 15 centimetrů, silničáři je však průběžně prohrnují. Na výše položených komunikacích nižších tříd, na kterých leží promrzlé zbytky sněhu, se vyskytuje námraza.

autoři: dkf , sib , Tomáš Mařas , Andrea Kratochvílová , Romana Lehmannová , wol
Spustit audio