Národní hřebčín chce ve Slatiňanech postavit nové stáje za sto milionů

26. leden 2024 12:59

Ve Slatiňanech připravují velké stěhování koní. Národní hřebčín plánuje stavbu nového chovného střediska stranou od původních knížecích stájí. Změna má zjednodušit práci se zvířaty a odpadne i pro Slatiňany typické přehánění koní přes silnici.

Před samotnou stavbou ale bude nutné bourat. Za parkovištěm u hřebčína stojí takzvaná testačka, neboli testovací stanice z poloviny osmdesátých let minulého století. Budova není v dobrém technickém stavu a hřebčín počítá s její demolicí. Na uvolněném místě mají stát nové stáje, nová budova s velkým vnitřním dvorem a sedlovou střechou, která k hřebčínu lépe zapadne.

Konec přebíhání silnice

Proč chce hřebčín koně přestěhovat? Podle ředitele národního hřebčína Jiřího Machka to bude mít hned několik výhod. Do nového střediska se přesunou chovné klisny, které potřebují klid a budou trochu stranou od návštěvníků. V historické budově se pak otevře možnost upravit boxy tak, aby připomínaly původní knížecí stáje.

Nové kolbiště a krytá jízdárna ve Slatiňanech

Do staré budovy se přesunou koně ve výcviku. Hned vedle stojí nová venkovní jízdárna a jezdecká hala, takže odpadne přecházení. A konečně - nebude nutné koně na pastviny hnát po silnici, to je typická situace, kterou ve Slatiňanech řidiči znají. Z nového střediska povede přímá cesta mimo dopravní provoz.

Vypsaná už je soutěž na dodavatele náročné stavby za víc než 100 milionů korun. Práce by mohly začít už na jaře a nová část hřebčína by měla být hotová během dvou let.

Spustit audio

Související