Naučná stezka Údolím Skuhrovského potoka prozradí, čím poslouchá kobylka luční

18. duben 2016
Česko – země neznámá

Naučné stezky křižují celou naši republiku. Jedna vede od roku 2003 díky zásluze členů Českého svazu ochránců přírody Podorlicko údolím Skuhrovského potoka. Říká se jí smyslová, měří přibližně osm kilometrů a má 15 zastavení. Projet se dá i na kole.

Stezka začíná u tenisových kurtů v obci Rybník u České Třebové a končí ve Skuhrově. Na prvním zastavení je mapka, informace o stezce a také o obci, kde stezka začíná. Je možné si také zvolit méně náročný asi čtyřkilometrový turistický okruh, na který můžete vyrazit i s kočárkem.

Jedno ze zastavení popisuje například louku, kde jsou k vidění jak zajímavé rostliny, tak živočichové a hmyz, který se tam během roku vyskytuje. A dozvíte se i spoustu zajímavostí. Třeba to, čím poslouchá kobylka luční. No přece kolenem. Má na něm totiž sluchové ústrojí, takže pokud vám někdo řekne: „ty snad posloucháš kolenem“, víte, že to může být pravda.

Další zastavení čeká turisty pod hrází u restaurace Srnov. Na velké louce, která se nazývá U totemu, je stanoviště se smyslovými hrátkami. Objevíte tu například velký xylofon, neboli marinbu, na který si můžete zahrát podle délky dřev, a ti nadaní možná i složit píseň.

Narazíte na Ptačí hodiny i Čichárium

Na další tabuli jsou namalované Ptačí hodiny. Dozvíte se z nich, v kolik hodin vstávají první pěvci a kdy navečer uslyšíte v lese toho posledního. Před třetí ranní vstává rehek domácí, pak sýkora koňadra, kos, vrabec a další. A poslední, kolem 22. hodiny jsou slyšet noční dravci, sovy.

Stanoviště poznávání dřeva po zvuku

Na velké konzoli si můžete zase zkusit, jaký zvuk mají jednotlivé typy dřeva. Například smrk, bříza nebo javor, ze kterého se vyrábí housle.

Pokud se vydáte za louku u totemu, narazíte na Čichárium, kde si poslepu očicháte různé bylinky a zkusíte hádat, o jaké jde. U dalšího zastavení budete poznávat stopy zvěře, na které můžete narazit v blátivém terénu, nebo v zimě ve sněhu. Další stanoviště stezky vás vyvedou vysoko nad Českou Třebovou, kde se říká na Třebovských skalách. Při pěkném počasí jsou odtud krásné výhledy až do blízkých Orlických hor.

Stezku si můžete projít i v zimě, a pokud není mnoho sněhu, dá se i v tomto období projet na kole. Ovšem nejhezčí a nejpestřejší je stezka podél Skuhrovského potoka od jara do podzimu.

autor: BAL
Spustit audio