Naučnou stezkou u jihočeské Mladé Vožice můžete chodit do nekonečna

9. únor 2017
Česko – země neznámá

Na základní škole bývá ležatá osmička, tedy symbol nekonečna, mezi žáky oblíbeným číslem, protože přináší trochu vzrušení a zábavy do jinak nudné matematiky. Atraktivním zpestřením je také v případě turistické vycházky. V kraji kolem Mladé Vožice na jihu Čech je totiž vyznačena naučná stezka Stříbrná osmička.

Když se řeknou české stříbrné doly, většina Čechů si vzpomene na Kutnou Horu nebo Jáchymov. Významné ložisko stříbra se ale nacházelo i mezi Táborem a Mladou Vožicí na jihu Čech. A právě po bývalém důlním revíru dnes zájemce provádí naučná stezka Stříbrná osmička.

Od 16. až do počátku 20. století se na severovýchodním Táborsku vytěžilo celkem 120 tun stříbra. Dodnes jsou v krajině patrné haldy, důlní stavby a vodní díla prozrazující dávnou těžbu. Odborníci na dolování považují tuto oblast dokonce za jednu z nejzachovalejších svého druhu v celé České republice.

Pravdou je, že kraj na pomezí středních a jižních Čech a Vysočiny je stranou všech významných center a v lecčems působí, jako by se v něm zastavil čas. Sice ho protíná dálnice D3, na nedalekém Monínci byl zprovozněn lyžařský areál a ujal se turisticko-marketingový název oblasti Toulava, přesto na objevení turisty stále čeká. Jen zbytky důlních děl v malebné krajině připomínají, že před časem život klokotal úplně jiným tempem.

Naučná stezka Stříbrná osmička je určena především cyklistům, její trasa měří něco přes 50 kilometrů. Jak název napovídá, stezka v krajině vytváří obrovskou ležatou osmičku. Výlet po ní se tak dá snadno rozdělit na dva samostatné vycházkové okruhy, které zvládnou pěšky i zdatnější chodci. V zimě je možné část naučné stezky projet na běžkách.

Návesní studna ve Staré Vožici sloužila jako větrací otvor šachty

Na trase se nachází celkem 13 zastavení. Dvě z nich, v Mladé Vožici a Ratibořských Horách, návštěvníky přivedou do centra městeček, ostatní jsou buď v malých vesničkách, nebo přímo uprostřed přírody. Za zmínku stojí například třetí stanoviště, které se nachází v rozlehlém lese Doubí, který vyrostl na místě historického dolu.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.