Nejnižší nezaměstnanost od roku 2008 hlásí v Královéhradeckém kraji. Zájem je i o brigádníky

13. červenec 2016

Jednu z nejnižších nezaměstnaností z celé země měl v červnu Královéhradecký kraj. Lépe je na tom jenom Plzeňský kraj a stejnou míru nezaměstnanosti - tedy 3,8 procenta pak evidují úřady práce v Praze a Pardubickém kraji. Lidí bez práce ubývá díky rostoucí ekonomice a také sezónním pracím.

„Po dohodě jsme se domluvili. Ve zkušební době jsem přišla o práci," Petra Hynková se na královéhradeckém úřadu práce zaregistrovala v pondělí a už druhý den si mohla vybírat z několika míst v administrativě.

„Zatím jsem dostala tři nabídky, tak uvidím, která bude lepší," říká nezaměstnaná Petra Hynková.

Čtěte také

Českému hospodářství se daří a to se projevuje i na klesající nezaměstnanosti. Ta je v hradeckém kraji nejnižší za posledních osm let.

„Ten trend poklesu trvá už dlouho, ale už není tak výrazný jako v jarních měsících. Takže náš kraj je na velmi pěkných 3,8 procenta, což je výrazně méně, než je celostátní průměr," říká ředitel Krajské pobočky úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák.

Třešně

A dodává, že roste nabídka volných míst. Jedno nyní připadá zruba na dva nezaměstnané - problém ale je v kvalifikaci lidí bez práce: „Tradičně trvá zájem o technické profese, o řidiče, obecně o dělnickou sílu do výroby. A v souvislosti se sezónními pracemi jsou to pomocné práce ve službách. A jsou to i číšníci a servírky. Tam jde o dlouhodobou poptávku zejména v těch turisticky exponovaných regionech."

Letos je širší nabídka brigád
Brigády se často týkají sezónních prací, říká ředitelka odboru zprostředkování Úřadu práce v Hradci Králové Petra Mikanová: „V evidenci se nám objevují volná místa na prázdniny. Hlavně v oborech pohostinství a stavební práce i pomocné dělnické profese."

Brigády v létě nabízí tradičně také zemědělství - napřílad při sklizni ovoce.

„Bereme brigádníky na česání višní. Je tam zapotřebí být zručný a trpělivý," připomíná náročnost brigád v zemědělství Jiří Fišer z družstva v Dolanech na Náchodsku.

Spustit audio