Nemocné ledviny nebolí. Každému desátému nefungují dobře

4. leden 2016

Bez ledvin se neobejdeme. Je to čistička našeho těla, kterou si musíme chránit. Zrádné ale je, že nemocné ledviny nebolí. Často se navenek projeví až selhání ledvin. A to je podle nefroložky Moniky Vohradníkové pozdě.

„Problém je v tom, že první příznaky vůbec nepoznáme. Pacient nepozoruje nic. Projevy se dostavují ve chvíli, kdy ledviny selhávají," varuje MUDr. Monika Vohradníková z dializačního centra v Pardubicích. Jak si tedy své ledviny chránit? Je to na první pohled jednoduché. Zárukou je zdravý životní styl. Málokdo ho ale dodržuje. Málo se hýbeme, přejídáme se a podléháme konzumnímu životu. Přitom díky správné životosprávě si můžeme být jistí, že nás onemocnění ledvin dožene nejdřív ve stáří.

„Žijeme v konzumní společnosti, která nám nabízí mnoho pozlátek a výhod. Jsme závislí na soli, na sacharidech, což vede k onemocnění cukrovkou. Právě cukrovka je nejčastější příčinou onemocnění ledvin. Dále následuje vysoký tlak a onemocnění srdce. S pokročilým věkem přibývá pravidelně užívaných léků, to také vede k ledvinovému selhání," říká Monika Vohradníková.

Léky na bolest poškozují ledviny

Jak je to v reklamě jednoduché. Bolí vás hlava? Máte problémy se zády? Sužují vás menstruační bolesti? Vezměte si prášek. Potíže zmizí mávnutím kouzelného proutku. Co se ale ze zářivého spotu nedozvíte, je fakt, že pravidelným užíváním těchto volně prodejných léků ohrožujete své ledviny.

„Ty léky, bohužel, mají řadu nežádoucích účinků. To vám samozřejmě v reklamě neřeknou. Čtěte pozorně příbalové letáky, tam se to dozvíte. Léky na bázi ibuprofenu nebo diclofenacu mohou poškodit zdravé ledviny a hlavně ublížit lidem, kteří se s ledvinami už léčí," vysvětluje Monika Vohradníková. Automaticky si na své bolesti bereme prášky a nevíme, že si zaděláváme na nenávratné poškození ledvin nebo žaludeční vředy.

Nechte se vyšetřit

Choďte na pravidelné preventivní prohlídky k praktickému lékaři. Ten vám změří tlak, vyšetří krev a moč. Je dost nepravděpodobné, že by se po takovém vyšetření přehlédlo onemocnění ledvin. Prohlídky nepodceňujte.

„Jakmile dojde k poškození sedmdesáti pěti procent funkčních klubíček (jednotek) ledvin, je tento proces nevratný. I když se odstraní příčina, selhání ledvin stále trvá a nelze ho vyléčit," uvádí Monika Vohradníková.

Otékáte? Možná vám selhávají ledviny

Pojďme si podrobně vysvětlit, co je to vlastně selhání ledvin. Ledviny jsou čistička toxických látek v našem těle. Když náš filtr, přestane fungovat, zůstávají v nás škodlivé látky. Přestane fungovat i regulace množství vody. Pacienti otečou. A třeba takový otok na plících způsobí dušnost. Dále se přestane se tvořit hormon, který podporuje tvorbu červených krvinek. Ledviny také ovlivňují tvorbu aktivního vitaminu D, proto při jejich selhání dochází k řídnutí kostí.

„Podáváme pacientům léky na odvodnění, aby zmizely otoky. Předepisujeme preparát na doplnění krevního obrazu, aby neměli pacienti nedostatek červených krvinek," popisuje konzervativní léčbu nefroložka Monika Vohradníková.

Ve chvíli, kdy je jasné, že ledviny nefungují, jsou tři možnosti. Klasická dialýza, která čistí krev. Peritonealní dialýza, kdy se tělo očišťuje dialyzačním roztokem přes pobřišnici nebo transplantace ledvin. „Transplantace je složitá cesta, ale je to první volba u pacientů, kteří ji mohou podstoupit. Čekací doba je kolem jednoho roku, někdy i víc," říká Monika Vohradníková.

Pijte, i když nemáte žízeň

V klidových podmínkách se doporučuje v průměru dva litry tekutin denně u dospělého člověka. Pokud je vedro, máme průjem, potíme se, musíme samozřejmě příjem tekutin zvýšit. Bohužel se nestačí řídit jenom žízní.

„Kdyby to tak fungovalo, bylo by to fajn. V poradně ale vidím spoustu pacientů, především starší ženy, kteří pocit žízně vůbec nemají. Moje základní rada je, pijte víc. Osmdesát procent pacient v nefrologických poradnách má nízký příjem tekutin," uzavírá téma Monika Vohradníková.

autor: PRO
Spustit audio