Nepodceňujte bolesti břicha, problém může vznikat v ledvinách, slepém střevě, ve svalech i v cévách

29. červenec 2022

Podrážděný žaludek, bolesti po jídle, bolesti na lačno, bolest břicha zároveň se zády. Co tyto příznaky mohou signalizovat a jaká lékařská vyšetření jsou vhodná?

Primář chirurgického oddělení Nemocnice Dvůr Králové nad Labem MUDr. Pavel Křenovský hovoří v naší radioporadně na téma: možné příčiny bolestí žaludku a metody vyšetření.

Pavel Křenovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaké jsou nejčastější bolesti břicha?
Já, jako chirurg, se nejčastěji setkávám s bolestmi břicha, které bych shrnul pod název náhlé příhody břišní. Kde opravdu musíme zbystřit nebo alespoň rozpoznat jejich začátek a pokud už probíhají, tak je bezpodmínečně nutno pacienta hospitalizovat a včas řešit, jelikož častokrát ohrožují člověka na životě.

Varovný prst bych zdvihl v okamžiku, když bolesti břicha doprovází změna charakteru stolice, zvracení nebo úbytek hmotnosti.
MUDr. Pavel Křenovský, primář chirurgického oddělení Nemocnice Dvůr Králové nad Labem

Pod takovou náhlou příhodou břišní si může představit akutní zánět červovitého výběžku nebo prasklý žaludeční vřed, střevní neprůchodnost atd. Musíme je oddělit od náhlých příhod gynekologických nebo urologických v břiše. Respektive při zadní stěně máme v dutině břišní ledviny, močovody, dole v pánvi ženy gynekologické orgány, muži prostatu.

Čtěte také

Současně musíme myslet třeba i na náhlé příhody cévního původu, zvětšující se aneuryzmata, rozšíření břišní aorty atd. Je tedy potřeba je odlišit od neakutních bolestí břicha, které často mohou přicházet do chronicity, ale toto spektrum bolestí břicha je obrovské.

Musíme odlišit bolesti břicha způsobené spazmy svalů nebo chybným postavením v kloubech v oblasti žeber a páteře. Musíme odlišit onemocnění kožní, jako je třeba pásový opar. Musíme odlišit funkční poruchy, což má velice blízko například k psychosomatickým příčinám obtíží.

Čtěte také

Ale k chronickým příčinám bolestí břicha patří například i střevní záněty různého původu, což je obrovsky široká kapitola. Různé druhy onemocnění trávicí trubice, včetně třeba dysmikrobie, mikrobiom je dnes hodně probíraná tematika, Nebo může dojít k poškození orgánů dutiny břišní například toxiny, jedy či alkoholem.

To znamená, když mě bolí břicho, tak to vůbec nemusí být spojeno s problémem samotného břicha, ale může to být třeba slepé střevo, záda nebo ledviny? Jak lékař pozná onu příčinu?
Pacient si často představuje, že pokud přijde na pohotovost nebo na chirurgii či internu, tak lékař v ordinaci okamžitě pozná o co se jedná. Častokrát je to možné, ale když jsem jmenoval onu širokou škálu příčin obtíží, tak velmi často musíme podniknout řadu vyšetření, než se dopátráme původu oněch bolestí.

Čtěte také

Kdy tedy už vyrazit k lékaři a kdy to zkusit sám, když nás začne břicho bolet?
Jít k lékaři, když jsme zdraví, nic nám není a najednou se objevují bolesti břicha, které už nás limitují v běžných denních činnostech. Tedy jde o náhlou změnu zdravotního stavu. Pak bychom mohli usuzovat například na náhlou příhodu břišní. Nebo když jde o bolesti břicha, které už trvají delší dobu, vlečou se, běžná analgetika nám nepomáhají, běžné babské rady nezabírají.

A varovný prst bych zdvihl v okamžiku, když ony bolesti břicha doprovází jiné příznaky jako je například změna charakteru stolice, takzvané ublinkávání, zvracení, úbytek hmotnosti. Tam už bych pomýšlel na závažnější příčiny bolesti, jako může být třeba onkologické onemocnění.

Lada Klokočníková a Pavel Křenovský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Pavlem Křenovským si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.