Netřídíte? Popeláři ve Slatiňanech vám popelnici nevyvezou

8. březen 2016

Slatiňany začnou trestat za špatné třídění odpadu. Radnice není spokojená s tím, že v popelnicích pořád končí velká část materiálu, která by se dala znovu recyklovat.

Notorické "netřídiče" čeká výstražná upomínka, a když nezabere, popeláři odpadky jednoduše neodvezou.

Petra Víšková z městského úřadu ve Slatiňanech naznačuje, jak dají hříšníkům vědět: „Pokud by svozová firma našla takovouto popelnici, tak by se rozhodla popelnici nevyvézt a dala by do schránky lísteček. Na tom lístečku by byl konkrétně napsán důvod, proč ta popelnice vyvezena nebyla.“

Čtěte také

Nebezpečný odpad, stavební materiál, to všechno se dá v popelnicích najít. „Je to pro lidi asi pořád nejjednodušší způsob, ale přitom nebezpečný odpad patří do sběrného dvora. Nejběžnější, co tam může svozovka najít, budou běžně tříditelné složky, jako je sklo, plast, papír. Pokud budou v popelnicích ve velkém množství, tak popelnice také nebudou vyvezeny,“ říká Víšková.

Přijela nová várka odpadu. Z Chrudimi

Podle starosty Slatiňan Ivana Jeníka není hlavní cíl lidi trestat, ale spíš jim ukázat, co dělají špatně. „Bude to mít zpětnou vazbu na občany, budou moct platit méně. Teď si stěžují, že platí hodně. Město na svoz komunálního odpadu stále doplácí skoro 400 tisíc ročně. Myslím si, že rezervy tam jsou.“

Svoz jen dvakrát za měsíc

Varovné lístečky jsou ale jen jedno opatření. Lépe třídit odpad mají lidi donutit i méně časté svozy. Popeláři budou jezdit jednou za 14 dní místo jednou za týden.

Čtěte také

Spustit audio