Třešňová bublanina

podle paní Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na čtyři až šest porcí:

  • 4 vejce
  • 200 g másla nebo rostlinného tuku
  • 200 g moučkového cukru
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • cca 200 ml mléka
  • třešně
  • tuk a hrubá mouka na vymaštění a vysypání pekáče

Postup:

Nejprve utřeme nebo v robotu zpracujeme cukr a máslo. Postupně přidáváme celá vejce. Do dobře utřené hmoty přidáme mouku, promíchanou s kypřícím práškem a mléko. Zamícháme a nalijeme do pekáče nebo plechu s vyšším okrajem, předem vymazaného tukem a vysypaného hrubou moukou. Těsto rovnoměrně rozetřeme po celé ploše a hustě posázíme omytými, osušenými a v hrubé mouce obalenými třešněmi. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160° C asi 35 minut. Studenou bublaninu nakrájíme na porce, pocukrujeme nebo polijeme ovocnou šťávou.
Celková doba přípravy: cca 1 hodina.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.