Třešňová bublanina
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na čtyři až šest porcí:
- 4 vejce
- 200 g másla nebo rostlinného tuku
- 200 g moučkového cukru
- 400 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- cca 200 ml mléka
- třešně
- tuk a hrubá mouka na vymaštění a vysypání pekáče
Postup:
Nejprve utřeme nebo v robotu zpracujeme cukr a máslo. Postupně přidáváme celá vejce. Do dobře utřené hmoty přidáme mouku, promíchanou s kypřícím práškem a mléko. Zamícháme a nalijeme do pekáče nebo plechu s vyšším okrajem, předem vymazaného tukem a vysypaného hrubou moukou. Těsto rovnoměrně rozetřeme po celé ploše a hustě posázíme omytými, osušenými a v hrubé mouce obalenými třešněmi. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 160° C asi 35 minut. Studenou bublaninu nakrájíme na porce, pocukrujeme nebo polijeme ovocnou šťávou.
Celková doba přípravy: cca 1 hodina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.