Perníčky podle Maryny Matuszek
O recept se s námi podělí úspěšná blogerka s polskými kořeny Maryna Matuszek. Začal advent, a tak se v dnešních receptech pouštíme do pečení perníčků.
Budete potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 75 g másla
- 75 g tekutého medu
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 2 vajíčka
- 1 lžička kakaa
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- kůru z 1 citronu
- koření: ½ mleté skořice, ¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky nastrouhaného badyánu, 5 rozdrcených hřebíčků, 2 rozdrcené kuličky nového koření, 1 rozdrcenou kuličku černého pepře a ¼ lžičky anýzu
Postup:
- Všechno koření smícháme a přidáme ho k hladké mouce, moučkovému cukru, vlašským ořechům a kakau.
- Promícháme a přidáme vejce, tekutý med a rozpuštěné lehce prochladlé máslo.
- Vytvoříme lehce elastické těsto, ne příliš lepkavé.
- Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 24 hodin do ledničky.
- Druhý den rozválíme těsto na plát silný asi 5 mm, z něj vykrajujeme různé tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů 10 až 15 minut.
- Po upečení necháme vychladnout a druhý den je můžeme potírat bílkovou polevou.
- Tu vytvoříme z moučkového cukru, 1 bílku a trochy citronové šťávy.
- Z těchto surovin utřeme lehce tekutý krém a můžeme zdobit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.