Domácí jitrnice
Masopust neboli fašank je čas plný veselí, sladkých dobrot i zabijačkových pochoutek. Dnes vám přinášíme recept na domácí jitrnice.
Budete potřebovat:
(na cca 20 ks jitrnic)
- 4 kg vepřových hlav, laloků a bůček
- 2 vepřové plíce
- 1 kg vepřových jater
- 500 g žemle (housky)
- 5 utřených stroužků česneku
- ¾ lžíce mletého nového koření
- 1 lžíci majoránky
- sůl a pepř
- 5 vepřových střívek
- 500 ml vepřového vývaru
Postup:
- Maso vložíme do hrnce a zvolna vaříme, mělo by být spíše tužší.
- Plíce uvaříme doměkka.
- Žemle nakrájíme na kostičky, dáme do větší nádoby a zalijeme vývarem.
- Vařené plíce i syrová játra umeleme najemno.
- Uvařené maso nameleme hruběji, vše přidáme k namočeným žemlím a dobře promícháme.
- Dochutíme utřeným česnekem, novým kořením, majoránkou, pepřem a solí a znovu promícháme.
- Přidáme podle potřeby trochu vývaru a ochutnáme.
- Chuť by měla být spíše výraznější, protože koření se vyvaří.
- Vepřová střívka důkladně vypláchneme.
- Pokud nemáme čerstvá ze zabijačky, mohou být i koupená, ale i ta je potřeba řádně propláchnout.
- Pomocí plničky na klobásy nebo nějaké trubice o průměru asi 2 cm, na kterou střívka natáhneme, vytváříme jitrnice.
- Každou z obou stran podvážeme uzlíkem a zašpejlujeme.
- Jitrnice vložíme pak do vroucí vody, ale dále nevaříme.
- V horké vodě (asi 90 stupňů) je necháme 15 až 20 minut.
- Správně udělané jitrnice po vyndání rychle osychají.
- Takto připravené jitrnice opláchneme ve studené vodě a necháme vychladnout.
- Podáváme s chlebem a zelím.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.