Brokolicový krém
Výživově bohatá, chuťově zajímavá a na přípravu velmi rychlá – tak bychom mohli uvést recept na brokolicový krém. Pokud tuto zeleninu vaše ratolesti odmítají, jako rozmixovanou v polévce by ji mohli do svého jídelníčku vzít na milost.
Budete potřebovat:
- 400 g brokolice
- 20 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1 kostku zeleninového bujonu
- 100 g taveného sýru
- špetku muškátového oříšku
- sůl
Postup:
- Omytou brokolici rozebereme na malé růžičky, košťály pokrájíme.
- Vaříme 2 minuty v osolené vodě, dochutíme muškátovým oříškem a zeleninovým bujonem.
- Do horké polévky vložíme tavený sýr a důkladně rozmixujeme.
- Na tuku si osmažíme dorůžova mouku a vzniklou jíšku vmícháme do polévky.
- Povaříme ještě asi 10 minut.
- Při podávání můžeme každou porci posypat neochucenými burizony.
Související
-
Fazolová polévka s vlašskými ořechy
Země, kde se nejvíc lidí dožívá vysokého věku, mají jedno společné – zálibu v luštěninách. Mezi základní patří fazole.
-
Studená okurková polévka
V letním čase, kdy hospodyňka nemá čas ani chuť dlouho tančit kolem sporáku, vám každý pátek v dopoledním vysílání Apetýtu nabízíme recept na polévku.
-
Krémová pórková polévka s tymiánem
I dnes vám v pátečních receptech nabídneme jednu zajímavou polévkovou inspiraci.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.