Domácí likér z ledových kaštanů
Mléko nebo smetana, vejce, cukr, koření a samozřejmě také trocha něčeho ostřejšího. Kombinace těchto ingrediencí je známá snad po celém světě. U nás se jí říká vaječný likér nebo koňak.
V Anglii se například vejce přidávala do nápoje z horkého mléka a vína ochuceného kořením. Dovolit si tento nápoj mohli tehdy ale jen bohatí.
Ingredience
- 2 smetany ke šlehání = 400 g tučné
- 1 plechovka Salka
- 3 tyčinky Ledových kaštanů
- 50 g kvalitní hořké čokolády (aspoň 70%)
- 3-4 dl rumu (pokud je likér moc hustý, rumu přidáme)
Receptů na vánoční či silvestrovské likéry je mnoho. My jsme pro vás v Apetýtu vybrali recept na domácí likér z ledových kaštanů, za který děkujeme Michalu Hrstkovi z Brna.
Postup
- Smetanu nalijeme do hrnce a přidáme Ledové kaštany i hořkou čokoládu.
- Za stálého míchání uvedeme do varu a následně vaříme asi 2 minuty.
- Poté necháme vychladnout.
- Po vychladnutí přidáme Salko a promícháme.
- Nakonec vmícháme rum.
- Skladujeme v chladnu ve skleněných lahvích. Před konzumací bychom měli likér nechat asi týden odležet.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.