Kynuté knedlíky s povidly. Prostě blbouny

Tyhle nadýchané knedlíky s povidly se připravují po staletí. Čím si je posypete, je jen na vás. Cukr, skořice a máslo jsou ale asi tou nejlepší kombinací.

Ingredience
  • 700 g hrubé mouky
  • 300 – 350 ml mléka
  • 1 vejce
  • 25 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • švestková povidla
  • Na posypání a polití: moučkový cukr
  • mletá skořice
  • rozpuštěné máslo
  • event. nastrouhaný tvrdý tvaroh

V jedné třetině vlažného mléka rozpustíme cukr, přidáme rozdrobené droždí a vmíchánme trochu mouky. Na teplém místě necháme kvásek vykynout. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme vejce, vykynutý kvásek a zbylým vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Povrch posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout.

Na pomoučeném vále rozválíme vykynuté těsto na tloušťku 1 – 2 cm a nakrájíme ho na stejné čverečky cca 7 x 7 cm. Na každý dáme kopeček povidel, zabalíme, dobře uzavřeme, aby povidla nevytekla a necháme ještě chvíli kynout.

Kynuté knedlíky s povidly s tvarohem

Vykynuté knedlíky zavaříme do mírně osolené vody a vaříme pomalým varem 10 minut. Uvařené propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Každou porci posypeme moučkovým cukrem a skořicí, polijeme rozehřátým máslem. Místo skořice můžeme použít strouhaný tvrdý tvaroh.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko