Nové koření, objev Kryštofa Kolumba
Mezi druhy koření, které rozhodně doma nesmí chybět, patří tzv. nové koření. To už v českých kuchyních zdomácnělo. Jaký je jeho původ?
„Nové koření objevil Kryštof Kolumbus při jeho první výpravě do Ameriky – na souostroví Bahamy. Tyto kuličky, plody Pimentovníku pravého, byly napřed mylně považovány za příbuzné hřebíčku. Lidé v Evropě si s ním nejdřív nevěděli rady – nejdřív se používalo do sladkých jídel a likérů, teprve později ho začali používat při úpravě masa,“ vysvětluje Ilona Trefná z Podřipského muzea v Roudnici nad Labem.
Bez peprné až nasládlé chuti nového koření bychom se dnes v různých omáčkách, polévkách nebo při nakládání masa neobešli. A svatá trojice koření na divočinu obsahuje právě, vedle pepře a bobkového listu, i kuličky nového koření.
Jen na okraj - když nemáte zrovna po ruce bažanta nebo srnčí kýtu, upečte s touhle trojicí obyčejné kuře - nebudete zklamáni. Dnes je běžně dostupné, cenově nenáročné - ale pozor, ještě ve 20. letech minulého století bylo nové koření v tehdejším Československu zatíženo daní z přepychu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.