O větrných elektrárnách bude jednat obecní zastupitelstvo v Koclířově

20. prosinec 2004

O větrných elektrárnách bude dnes jednat obecní zastupitelstvo v obci Koclířov na Svitavsku. Rakouský investor chce nedaleko vesnice postavit větrný park, většina obyvatel s tím ale nesouhlasí. Vedení obce a investor budou dnes svůj záměr obhajovat na veřejném jednání zastupitelstva. Další informace přidává redaktorka Věra Pavlasová.

"Vedení obce spolu s rakouským investorem chce obyvatelům vesnice vysvětlit přínos alternativní výroby elektrické energie. Obyvatelům Koclířova vadí, že obecní zastupitelstvo o vybudování deseti stometrových veží ve vzdálenosti 600 metrů od obytné zástavby s nimi předtím nejednalo. Navíc se obávají zvýšeného hluku, i když v zásadě proti větrným elektrárnám někteří z nich nejsou. Výhrady mají proti místu, kde mají vrtule stát, a proti tomu, že vliv tak velkého výkonu, který by měl větrný park v Koclířově, nebyl ještě nikde v Evropě odzkoušen."

Větrná elektrárna
autor: PAV
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.