Obří dřevěná lžíce na náměstí v Jablonném nad Orlicí slouží jako kašna

23. květen 2016
Česko – země neznámá

V Podorlickém městečku Jablonné nad Orlicí mají na náměstí nezvyklou kašnu. Je totiž dřevěná a má tvar obří lžíce. Měří 4 metry a váží 750 kilogramů. Dnešní kašna je už replikou té původní, která od roku 1988 vzdorovala povětrnostním podmínkám. Tu současnou schovávají na zimu pod střechu a před novou sezónou jí dopřávají ošetření.

Místo obří lžíce mohl na náměstí stát bronzový partyzán nebo tank. Když se totiž v 70. letech rozhodovalo, jaký ideologický pomník má uprostřed Jablonného stát, podařilo se architektovi Petru Fuchsovi přesvědčit soudruhy z okresního výboru, aby odsouhlasili jiný motiv. Obří lžíci - symbol dřevařství a také chudoby zdejších lidí, kteří měli vždy hluboko do talíře. Na návrh architekta Fuchse ji pak zhotovil akademický sochař Petr Roztočil.

Lžíce sloužila jako kašna a původně byla napájena pitnou vodou z vodovodního řádu, aby se z ní kolemjdoucí mohli napít. Časem se však tato její funkce stala velice nákladnou, a tak se město rozhodlo kašnu zrekonstruovat.

Dnes už pitná voda v kašně neteče, ale nedaleko je umístěné symbolické pítko pro všechny žíznivé. Ani samotná obří lžíce už není původní, protože na ní zapracoval nejen čas, ale zejména tvrdé povětrnostní podmínky. Na její nové zhotovení byla vyhlášena soutěž. Přesnou repliku vyrobili v truhlářství bratři Olšarovi z nedalekého Celného. A střed náměstí slavnostně ozdobila v květnu 2013.

Kašna obří lžíce

Sedmisetkilogramová lžíce se ale každý rok na zimu vrací zpátky do truhlářské dílny, kde se schová pod střechu před sněhem a mrazem a také se opravuje, zatím hlavně na povrchu.

Tak až někdy pojedete do Orlických hor, nezapomeňte se zastavit v malebném Podorlickém městě Jablonné nad Orlicí a podívat se na největší dřevěnou lžíci v České republice.

autor: BAL
Spustit audio