Očkovací látky proti vzteklině lišek

7. říjen 2004

Letadla na Pardubickým krajem začnou shazovat očkovací látky proti vzteklině lišek. Nemoc byla v našem regionu naposledy zaznamenána na počátku roku 2002 v okrese Ústí nad Orlicí. Veterináři tvrdí, že vzteklina byla vymýcena právě díky leteckému očkování, které dokáže pokrýt komplexně celé území. Jak uvedl Radek Axman z Krajské veterinární správy Pardubického kraje, návnada je oválného tvaru a šedohnědé barvy.

"Šedohnědý obal je stlačená masokostní a rybí moučka, to je návnada, která silně zapáchá po rybách, proto je atraktivní pro lišky, takže ony ji vyhledají. V této hmotě je uvnitř plastiková ampule velikosti dva krát jeden centimetr, která obsahuje vakcínu. Vakcinace funguje tak, že liška jak rozkousne návnadu, tak zároveň s tím prokousne i plastikovou tobolku, ve které je vakcína. Plastikovou tobolkou si poraní sliznici dutiny ústní a tím dojde ke kontaktu poraněné sliznice s vakcinačním virem."

Liška obecná
autor: MAR
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.