Okolí České Třebové se pyšní velkým množství pramenů a studánek

10. prosinec 2015
Česko – země neznámá

O České Třebové v Pardubickém kraji se hovoří jako o městu, které má na svém katastru nejvíc pramenů a studánek v celé republice. Ještě v 70. letech tu stál pivovar, který měl díky výborné vodě pivo velmi podobné tomu Plzeňskému. Při procházkách po lesnatém okolí můžete na spoustu pramenů dodnes narazit.

Nadšenec Petr Vomáčka začal na svých cestách na kole i pěšky prameny a studánky mapovat. A věřte nevěřte, označil jich zatím kolem devíti set a ke každé udal i polohu GPS. Představíme vám tři z nich.

Pramen, který se označuje jako zázračný, vyvěrá pod kaplí Panny Marie - a také se tak jmenuje. Vrchní je na protírání očí, které uzdravuje, spodní pak pro mytí rukou, ale také natáčení vody do nádob, čehož hojně využívají jak místní chataři, tak lidé z České Třebové.

O tom, proč má pramen zázračné vlastnosti, vypráví pověst. Lidé chodili ke studánce odpradávna a věřili v její moc. Proto do ní jako poděkování sypali vždy nějaké peníze. Místní tovaryš jménem Pivoňka si to místo vyhlédl a peníze vybíral, většinou je propil. Ovšem časem se mu začal zhoršovat zrak. Lékaři nepomohli, a tak dal na radu kmotry, která mu řekla, ať peníze vrátí do studánky a omyje si oči. On tak učinil a zrak se mu vrátil. Od té doby se ještě více začalo zázračné vodě věřit a dodnes si u ní lidé oči myjí.

Opravená studánka ve Skuhravě a pramen na svahu

Další ze studánek, která stojí za návštěvu, je skuhrovská. Najdete ji v lese nedaleko obce Skuhrov. Ví se, že ji kdysi i se soškou Panny Marie upravil jakýsi německý sedlák, protože zde byly dříve Sudety.

Studánka na lyžařské svahu Peklák

Ovšem studánka chátrala a sošku někdo ukradl. Lesy České republiky, které tuto část lesa vlastní a mají svůj program na obnovu studánek, se rozhodly, že ji opraví. Stalo se a v roce 2013 se zde konala malá slavnost ke znovuotevření. Prameni i kapličce požehnal kněz.

Jedna z posledních opravených studánek na českotřebovsku se nachází přímo na sjezdovce ve Skiareálu Peklák, přibližně v jedné třetině osmisetmetrového svahu. Pravděpodobně ji zkrášlil majitel areálu. Studánka je obehnaná oranžovým pletivem, kolem jsou vysázené malé smrčky a pramínek plní nehluboké koryto. Pod ním je lavička z hrubých klád, ze které při dobré viditelnosti dohlédnete do Orlických hor i na Kralický Sněžník. A někdy i dál, až na Praděd.

autor: BAL
Spustit audio