Osud budovy bývalé pardubické reálky je stále nejasný

25. květen 2005

Kraj chtěl původně využít tento prostor pro potřeby krajské galerie moderního umění s tím, že peníze na rekonstrukci stávající či výstavbu nové budovy dostane od ministerstva kultury. Některá občanská sdružení to ale zkomplikovala tím, že žádají o prohlášení reálky za kulturní památku. Na společném jednání rad města Pardubic a kraje se ale v těchto dnech objevila nová varianta. Podle náměstka primátora Jiřího Raszkazova by se v lokalitě bývalé reálky mohl vybudovat krajský soud.

"My sice na ministerstvo kultury tlačíme, ale zase jsou tu naopak určité tlaky občanských sdružení, která jsou legální, ale prostě je to jejich názor na to, aby nám nebylo umožněno s budovou cokoli dělat, aby byla prohlášena památkou. Dokonce je zde soudní žaloba. Je to obrovská škoda, protože skutečně hrozí, že o ty peníze přijdeme. Naskytla se další možnost, protože má vzniknout samostatný krajský soud a na proti je okresní soud, takže by tam mohlo vzniknout justiční náměstí, kde by mohly být všechny tyto budovy pohromadě. Pokud by nebyly peníze na galerii od státu, tak by mohly být peníze od ministerstva spravedlnosti na krajský justiční palác."

lešení na domě
autor: KOC
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.