Otevřely se brány památek, hradů a zámků. Dovnitř se ale podíváte jen za dodržení určitých podmínek

1. červen 2021 09:24

V Královéhradeckém kraji jsou ode dneška přístupné hrady a zámky. Lidé se dovnitř podívají jen za určitých podmínek. Ty jsou až na drobné rozdíly stejné na všech památkách, ať už se jedná o stavby ve správě Národního památkového ústavu nebo o soukromé objekty. 

Čtěte také

„Takto zní fanfáry, které jsme tady na Hrádku neslyšeli už opravdu dlouho." Kastelán zámku Hrádek u Nechanic Martin Rejman dnes v deset hodin poprvé v tomto roce spustí uvítací fanfáry, které zahajují každou prohlídku památky.

Hrádek u Nechanic do letošní sezony vstupuje s několika novinkami.
„Tak jako každý rok i letos se snažíme návštěvníkům přinášet něco nového. V tomto roce je to zpřístupnění nového prostoru takzvané kardinální věže ve speciálních prohlídkách, které se jmenují Hrádkem křížem krážem a jsou zejména pro fanjšmekry."

Čtěte také

Novinky nabízí také zámek v Náchodě a to kompletně přebudovanou hlavní prohlídkovou trasu. V tomto měsíci se tam má začít měnit i další prohlídkový okruh ve druhém patře.

Několik drobných novinek pro návštěvníky připravila i správa ratibořického zámku. V Babiččině údolí se v tomto týdnu podle kastelána Ivana Češky otevřou i další objekty.
„Zámek spolu s Rudrovým mlýnem bude otevřen hned v úterý 1. června. Mandl a Staré Bělidlo potom otevřeme později a to na první červnový víkend."

Dovnitř jen za určitých podmínek

Do všech památek se smí vstupovat pouze se zakrytými dýchacími cestami. Dovnitř nebudou smět lidé s respiračními problémy, například rýmou nebo kašlem. Omezené jsou i samotné prohlídky. Na ně smí maximálně desetičlenné skupiny.

Čtěte také

Více lidí může být podle Martina Rejmana na předem objednaných výpravách. Tam ale musí mít všichni účastníci potvrzení o bezinfekčnosti.
„V případě zájmu bereme i skupinky do 30 lidí po předchozí rezervaci. Ale to pouze v tom případě, že se prokáží očkováním nebo že v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19 či přinesou platný negativní antigenní nebo PCR test."

Přestože památky otevírají až dnes, už v pondělí se například park ratibořického zámku plnil turisty.

Se svými přáteli tam s velkými plány dorazil také Svatopluk Pěček z jihomoravské Břeclavi.
„No tak my jsme tady celý týden, takže máme v plánu určitě Nové Město nad Metují, Opočno i Náchod. Doufáme, že uvidíme spoustu zajímavého."

Turistům se doporučuje před návštěvou jakékoliv památky nejdřív ověřit otevírací dobu a platná nařízení pro dané místo.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související