Papírové mapy z Dobrušky nic nenahradí. Orientuje se podle nich česká armáda i vojska ostatních zemí NATO

17. květen 2016

Už více než šedesát let působí v Dobrušce Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad, který vydává a tvoří mapy nejen pro českou armádu, ale i pro ostatní země Severoatlantické aliance. Přestože moderní technologie umožňují mít veškeré podklady elektronicky, klasickou papírovou mapu prý nic nenahradí...

„Stále se ukazuje, že vzít si z šuplete nebo ze skříně papírovou mapu do ruky a okamžitě si ji strčit do kapsy a jít s ní, je nejjistější záležitost. Protože v mobilním zařízení vám dojde baterie, nemáte si ji kde dobít a jste závislí na technických prostředcích ," říká Michal Král z Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu.

Čtěte také

Mapy, které jeho pracovníci v Dobrušce zpracovali, byly použité i při zahraničních misích a to nejen českými vojáky: „My jsme se podíleli na výrobě map z prostoru Afghánistánu, kdy z našich digitálních databází, které jsme zpracovávali v rámci mezinárodního projektu jsme vytvořili mapu 1: 50 000. A ta byla schválena a použita v rámci Operace ISAF."

Pokud se někde chystá nasazení jednotek Armády České republiky, tak je naší povinností jim zabezpečit geografické produkty do dané oblasti.Michal Král, tiskový mluvčí VGHMÚ

Do dobrušského vojenského prostoru se přiletěl podívat i ministr obrany Martin Stropnický z Hnutí ANO: „Ve svém součtu je to několik stovek lidí, kteří se starají o vojenské mapy. I o nejrůznější detaily v těchto mapách. Ale nejen na našem území, ale jsou schopni i v případě našeho výjezdu do misí, poskytnout našim vojákům třeba i velice kvalitní a detailní mapu. Uvedu příklad - Mali. Což je science fiction, ale je to tak. Mají k tomu velice solidní techniku. Tady je celkově ta vybavenost na velmi slušné úrovni. Včetně toho, že tady mají své tiskařské kapacity ve všech možných rozlišeních."

Mapa (ilustrační foto)

Pracovníci Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu pracují ale také s archivem, který čítá víc než tři čtvrtě milionu leteckých snímků České republiky od padesátých let minulého století do roku 2010. Část pracovníků úřadu se proto věnuje skenování starých podkladů do digitální podoby.

Což je podle zástupce ředitele úřadu Radka Wildmanna ještě práce na několik let: „To záleží samozřejmě na technice, která je k tomu zapotřebí. A to jsou speciální scanery, které se díky tomu, že se přešlo na digitální letecké snímkování, přestaly vyrábět. Takže my máme problém do budoucna. Pokud se ta zařízení porouchají, nebo nebudou funkční, tak prostě najít adekvátní náhradu."

Za pět let práce je zatím oskenovaná zhruba jedna šestina všech materiálů.

Vojenský geografický a hydrometeorologický ústav se ale nevěnuje pouze tvorbě map, ale provádí také speciální meteorologický monitoring, nebo má vlastní seizmology, kteří kontrolují otřesy země.

Mapa (ilustrační foto)
autor: zen
Spustit audio