Papírový svět technického romantika Ladislava Badalce vás chytne za srdce a už nepustí

30. květen 2018

V Památníku Karla Václava Raise v Lázních Bělohradě probouzí představivost i nadšení výstava Svět papírových modelů Ladislava Badalce. Otevírá dveře k vesmírné technice, k  plavidlům, k  rozmanitým dopravním prostředkům, ale i k vynálezům Julese Verna. 

Model Rodného domku K. V. Raise od L. Badalce

Jako pozornost pro lázeňské město umělec vytvořil i rodný domek spisovatele Karla Václava Raise, který už dnes můžeme vidět jen na starých kresbách nebo fotografiích.

Jeden z našich nejlepších autorů papírových modelů dobře ví, že vymýšlet, konstruovat a malovat vystřihovánky po staru, tedy ručně, je úmorná práce.

„Dá se říct, že přímo utrápená práce, aby všechno, jak se říká, "sedlo" a "sedělo". Ale nakonec je to i radostné, když pak vidím, že jiný modelář, třeba ještě hodně mladý, završí mou vystřihovánku pěkným modelem," svěřuje se Ladislav Badalec, jehož jméno je veřejnosti spíš neznámé, přestože ve svém životě udělal radost mnoha klukům, ale i děvčatům. Už víc než 40 let připravuje papírové skládačky pro časopis ABC, a nejen pro něj.

L. Badalec na bělohradské výstavě. Vlevo je jeho modelářský tvůrčí debut Sojuz 28

Badalcova prvotina Sojuz 28 pro dceru Vlaďku
"Celý život jsem fáral na jedno razítko v občance v uranových dolech Hamr. Tvorba modelů, to byl můj ventil a koníček. Původně jsem totiž chtěl studovat výtvarnou akademii, tam jsem se nedostal, tak jsem se zatvrdil a řekl si, ře mezi ty profesionály prorazím, a taky se mi to podařilo," vzpomíná.

Jeho debutem nebyla jen tak nějaká jednoduchá vystřihovánka, ale komplikovaná pohyblivá maketa ruské rakety Sojuz 28 na odpalovací rampě, nakreslená na šestnácti listech, kterou v roce 1980 vydalo nakladatelství Albatros. Prý chtěl pro svou dceru postavit kvalitnější papírový model, než jaké v té době právě vycházely v Albatrosu. Jako předloha mu posloužila tehdy aktuální, mohutná kosmická loď s prvním Čechoslovákem na palubě.

L. Badalec vymodeloval i tajemný papírový svět vynálezů Julese Verna

Důležitou kapitolou jeho tvorby je svět vynálezů Julese Verna
„Já jsem na Verneovi vyrostl, natolik mě očaroval, že jsem některé z verneovských vynálezů ztvárnil ve svých modelech a kresbách. Například plovoucí model ponorky Sword z filmu Vynález zkázy, parního slona doplněného o osobní vagon, který zároveň funguje jako originální kasička, vozidlo Epouvanta s figurkou Robura dobyvatele, slavnou ponorku Nautilus kapitána Nema s Krakenem na palubě nebo balon Viktoria," vypráví průzkumník fantaskních světů Julese Verna.

A zve na bělohradskou výstavu, kde si i tyto jeho modely mohou návštěvníci prohlédnout.

Poslechněte si "lázeňský" rozhovor Vlaďky Wildové s Ladislavem Badalcem:

Duchovní otec polického muzea papírových modelů
Bývalý horník, kreslíř a muzikant, který vloni oslavil sedmdesátiny, je autorem mnoha naučných kreseb, atlasů, aut, lodí. kosmických objektů, i komiksů a vtipů.

Čtěte takéMuzeum papírových modelů Police nad Metují

Jeho kolegové modeláři o něm napsali: „Patří mezi klasické autory papírových modelů, kteří vycházeli ze svých schopností ilustrovat, uměli prostě hezky malovat a spoustu vystřihovánek oddřeli s pravítkem, kružítkem a štětci. Autorův výrazný kreslířský talent se s novými technologiemi neztratil, zvládl tvorbu na počítači a nebál se do svých modelů zakomponovat pokročilé prvky, jako např. využití lesklé kovové fólie na chromované části, naučil papírové modeláře tvarovat profilované pneumatiky dopravních vozidel, do té doby kreslené a slepované pouze jako ploché. Ladislavovy pohledy na moře, oblohu, do vesmíru či do světů fantazie jsou pro nás vrchovatou studnicí trvalé a výtečné zábavy a poučení."

V Památníku K. V. Raise v Lázních Bělohradě se vznáší balon Montgolfiera z tvůrčí dílny L. Badalce

Ladislav Badalec, muž mnoha talentů, rodák z Rumburku, který žije v Malých Svatoňovicích, je i jedním ze dvou duchovních otců (druhým je sběratel Jaroslav Škop) vzniku Muzea papírových modelů v Polici nad Metují, snad jediného tohoto druhu nejen v celé Evropě.

Se světem modelů a kreseb "věčného kluka" Ladislava Badalce se v Památníku Karla Václava Raise v Lázních Bělohradě můžete setkat do 24. června.

Ladislav Badalec u verneovského koutku  na výstavě v Lázních Bělohradě
autoři: Milan Baják , VaW
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.