Pardubická porodnice dává důraz na špičkovou péči, nové trendy a přání rodiček

10. duben 2017

Čekáte nový přírůstek v rodině? Hledáte si porodnici? Lámete si hlavu s porodním plánem? Do rozhlasové Radioporadny jsme pozvali vedoucí lékařku porodních sálů pardubické nemocnice Petru Gloserovou.

Pardubická porodnice se těší oblibě mezi rodičkami. Před deseti patnácti lety tomu tak rozhodně nebylo. Naopak patřila mezi zařízení s horší pověstí. Od roku 2007 tam intenzivně pracují na tom, aby budoucí maminky byly co nejvíce spokojené.

„Máme výrazně nízkou úmrtnost novorozenců. Umíme se postarat o matky, které porodily předčasně a to už od 32. týdne těhotenství,“ nahlíží Petra Gloserová do statistik.

Co se stalo, že pardubická porodnice v posledních letech zvýšila svou úroveň? Především došlo k personálním změnám. Dále se v Pardubicích nebojí zavedení nových trendů. Patří mezi ně stále více oblíbený bonding, aromaterapie nebo masáže. Pokud je to možné, snaží se i dodržet tzv. porodní plány, se kterými budoucí matky přicházejí stále častěji.

Porodní plány

Objevily se v posledních pěti letech. Je to seznam přání rodičky, jak ona chce, aby porod probíhal. V tomto případě je to hodně o dialogu. Lékaři mají předepsané postupy, protože mají zodpovědnost za to, aby porod proběhl bez komplikací a na jeho konci bylo zdravé dítě a zdravá matka.

„Proto s ženami jejich plány probíráme. U jednotlivých konkrétních bodů, které mohou být sporné, se domlouváme, jestli je budeme respektovat, anebo matka přistoupí na naše doporučení,“ uvádí Petra Gloserová. Pokud žena trvá na něčem, co lékaři odmítají, dochází k podepsání tzv. negativního reversu, kdy rodička bere na svou zodpovědnost následky komplikace, o které byla poučená.

Čtěte také

Přestože stále více žen porodní plán s sebou do porodnice přiveze, není povinností rodičky ho mít. „Když ho nemá, neznamená to, že celý porod bude automaticky v režii lékařů. Domlouváme se přímo na místě, jak všechno bude probíhat,“ vysvětluje Petra Gloserová.

Bonding

Tento termín můžeme přeložit jako přilepení nebo připoutání. V pardubické nemocnici se tato metoda zabydlela v posledních dvou letech. O co tedy jde? Pokud nenastanou vážné komplikace, hned po narození se miminko pokládá na břicho maminky přímo tělo na tělo. „Novorozenecká sestra ho přikryje zahřátou plenou. A po dobu prvních dvou hodin života je takto ponechán s maminkou na porodním sále,“ říká Petra Gloserová.

Tento kontakt podporuje utváření vzájemných vazeb a přispívá ke klidnějšímu začátku života novorozence. V případě, že bylo dítě na svět přivedeno císařským řezem, má tuto možnost tatínek. Sundá si košili nebo triko a první chvíle se svým potomkem tráví on. Otcové tuto příležitost v pardubické porodnici využívají.

Poporodní bonding není jen psychickou záležitostí. Podporuje imunitu dítěte. A také přirozené přisátí k prsu je skvělým startem pro kojení.

Stolička, masáže, horká voda

Než dojde k samotnému porodu, je tu tzv. první doba porodní. U některých maminek je tak krátká, že nemají ani šanci si všimnout všech vymožeností, které porodnice nabízí k příjemnějšímu prožité této etapy. Jiné ženy mají naopak tu smůlu, že je jejich první doba porodní trvá mnoho hodin. Ulehčit jim cestu k samotnému porodu jim nově pomáhá usnadnit například porodní stolička.

Čtěte také

Zapůjčila ji Katedra porodní asistence a zdravotně sociální práce Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice. Slouží rodičkám v průběhu porodu k zaujímání různých úlevových poloh, k uvolnění břišních a pánevních svalů a k relaxaci v přestávkách mezi kontrakcemi. „Stolička je poměrně hodně využívaná. Dále nabízíme pobyt ve vaně, který pomáhá lépe snášet bolesti. Oblíbené jsou i masáže prováděné porodními asistentkami nebo aromaterapie,“ uvádí Petra Gloserová.

Koho si vzít k porodu

Běžnou záležitostí je, že při porodu jsou oporou otcové. Rodička má dokonce právo vzít si s sebou hned dvě osoby. Některé ženy to využívají pro přítomnost duly nebo porodní asistentky. „Ano, čas od času se tento doprovod u nás objeví. Rodičce pomáhají v první době porodní. Co se týká vedení samotného porodu, nemají pravomoc do něj zasahovat,“ upřesňuje Petra Gloserová.

autor: PRO
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.