Pardubická radnice chce prověřit hospodaření hokejového klubu

19. leden 2018 08:35

Pardubické hokejisty dnes čeká domácí zápas se Zlínem. Po sportovní stránce se Dynamu poslední dobou daří, jeho finanční situace ale stále dobrá není. Už rok je majoritním vlastníkem klubu město, které si teď chce prověřit jeho hospodaření za poslední tři roky.

Cílem je mimo jiné zjistit, jestli zastupitelé měli při koupi většinového podílu kompletní a pravdivé informace o finanční situaci klubu. Město totiž nejspíš klub kupovalo v mnohem horším stavu, než se původně zdálo. Při nákupu akcií radnice tvrdila, že sezóna - tedy ta loňská - skončí jen s malou ztrátou. Nakonec ale byl deficit přibližně 14 milionů korun.

Radnice klub zachránila před insolvencí

Podle Deníku prý byla na vině dlouhá a nákladná baráž o udržení v nejvyšší soutěži. Když radnice Dynamo kupovala, ekonomická situace byla taková, že klub splňoval všechny podmínky pro vyhlášení insolvence. Město se rozhodlo tým stabilizovat a půjčilo mu 30 milionů korun. Tím se ale vyřešily ty nejvážnější problémy, a finanční situace tak stále stabilizovaná není.

Radnice nechá v hospodaření Dynama prověřit několik věcí. Jednak to tedy bude čerpání dotací na mládež, které radnice klubu každoročně posílá, pak také zkontroluje toky peněž mezi klubem a městskými firmami, a poslední věcí, kterou chce město prověřit, jsou finanční vazby a toky mezi Dynamem a jeho bývalým většinovým vlastníkem Romanem Šmidberským a firmami ve kterých Šmidberský figuroval.

Pardubický hokej se loni svlékl donaha. Dynamo už ale hraje novou sezónu

HC Dynamo Pardubice – HC Sparta Praha

Loňské sněhy Pardubice nechávají spát. Pitvat se v minulém ročníku, kdy se až v baráži zachránily, vedení hokejového klubu nechce. Jasné ale je, že scénář sezóny 2016/2017 pardubičtí opakovat nehodlají.

Všechno tohle za období uplynulých tří let. Město také uvažuje o provedení kompletního forenzního auditu. Jenomže ten by prý stál pět až deset milionů korun a tak někteří zastupitelé pochybují, jestli se vůbec vyplatí.

Zastupitelé pověřili finanční výbor, aby sestavil kontrolní skupinu. Ta je šestičlenná, jsou v ní zástupci opozice, dozorčí rady klubu a městský auditor. Podle primátora Martina Charváta (ANO) neustálé spekulace neprospívají atmosféře a mohou se negativně projevit na výsledcích klubu. Chystané kontroly mají nejasnosti ukončit a hospodaření v klubu osvětlit.

Například ale zastupitel František Brendl (Pardubáci) řekl, že radnice by mohla postupovat jinak a uvedl příklad Hradce Králové, kde město do hokeje otevřeně dává každý rok desítky milionů korun, protože má pocit, že v současném systému město jen Dynamu půjčuje peníze, i když ví, že je nikdo nesplatí.

V jakých číslech skončí pardubický klub po letošní sezóně, je těžké odhadovat, ale týmu se relativně daří, útočí na postup do bojů o titul, takže z hokejového hlediska je letošní sezóna zatím mnohem lepší, než byla ta loňská. To by mohlo přilákat další sponzory i diváky na stadion a tudíž i víc peněz.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio