Pardubický Foxconn odmítá kritiku tvrdých pracovních podmínek zaměstnanců

3. říjen 2013

Tchajwanská firma Foxconn musí odrážet kritiku, že uplatňuje tvrdé pracovní podmínky v pobočce v Pardubicích. Na problém upozorňuje Deutsche Welle. Dodavatel elektroniky se ale brání s tím, že dodržuje české i evropské normy.

Monotónní 12hodinové směny v nepřetržitém provozu šest dní v týdnu a nemilosrdný tlak na zvyšování produkce nejsou podle německých novinářů doménou jen asijských filiálek. Ani v Pardubicích se podle nich dělníci u montážní linky nemůžou v klidu napít nebo si chvíli odpočinout.

Firma to výslovně nezakazuje, kvůli provozu a systému odměn, který hodnotí výsledek celé směny, si to ale nikdo nedovolí. Přesto si včetně příplatků a přesčasů vydělávají v průměru 14 tisíc korun. Pardubický Foxconn i tamní odbory a úřady ale potvrzují, že opakované kontroly nic nezákonného nezjistily.

„Je to bohužel smutná praxe posledních let. Od doby krize se dává přednost tomu, aby se zvýšila intenzita práce, využívalo se maximum přesčasových prací, tlačilo na snižování nákladů před vytvářením nových míst,“ říká Vít Samek, vedoucí právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů.

„Podmínky jsou tam tvrdé, jsou tam 12hodinové směny, protože je tam výrobní pás, to všecko samozřejmě přináší spoustu problémů a velké pracovní vytížení, ale myslím si, že pokud se týká předpisů a zákonů, tak ty jsou dodržovány,“ tvrdí smířlivěji předseda Konfederace zaměstnavatelských svazů a videprezident Hospodářské komory Jan Wiesner.

Inspektoři práce musí tvrdě zasahovat

I v diskuzích pod články o pardubickém Foxconnu na internetu lidé popisují podobné zkušenosti z jiných firem v Česku. Nedávno se takto ozývali například zaměstnanci nejrůznějších obchodních řetězců.

„Co by si vůči zaměstnancům nedovolili v zahraničí, protože by tam tvrdě zasáhly odbory, to si dovolují u nás. S určitou kategorií lidí zacházejí úplně jinak. Především tedy třeba, když je to v obchodě, tak s prodavačkami a obsluhujícím personálem, který doplňuje regály,“ potvrzuje Wiesner z Hospodářské komory, podle nějž si čeští zaměstnavatelé toto dovolit nemůžou a chovají se k zaměstnancům lépe.

Podle odboráře Samka musí tvrdě zasahovat státní inspektoři práce přímo na pracovištích. „Jsou věci, které opravdu těžko zařídí někdo jiný než důsledná kontrola, ve které se spojí finančí úřady, sociální úřady i cizinecká policie a koordinovaně dokážou takové případy vyřešit,“ říká vedoucí právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Nabízení investičních pobídek a daňových úlev zaměstnavatelům ze zahraničí se ale podle viceprezidenta Hospodářské komory Jana Wiesnera státu stále vyplatí.

autoři: mak , jvá , ber
Spustit audio