Pardubický hokej slaví 80 let

26. únor 2003

Pardubický hokejový klub slaví v letošním roce 80 let od svého založení. Při této příležitosti se dnes ve Východočeském muzeu v Pardubicích uskutečnila vernisáž výstavy, která bude věnována historii nejen pardubického, ale i českého hokeje. Autorem výstavy je Milan Černický, který na jejím uskuteční pracoval mnoho let...

"Byl to takový můj sen, aby se nezapomnělo na ty kteří začali s hokejem. Tady v Pardubicích byl tím průkopníkem Vilém Weiss a mým snem bylo zachovat jména všech i z toho zákulisí bez kterých to nejde a myslím si, že se to podařilo. V posledních dnech mne kontaktuje hodně lidí z dřívějška, kteří nabízejí fotografie. Různé věci z hokejové doby a z toho mám hroznou radost a byl to takový ten cíl, aby klub opravdu mohl doložit svoji bohatou historii a já si pořád myslím, že každý sportovní klub je bohatý podle toho jakou má historii a můžu říct v Pardubicích, že v klubu má pevné svoje místo právě ta historie."

HC IPB Pojišťovna Pardubice
autor: PRO
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.