Pardubický kraj připravuje už čtvrté kolo kotlíkových dotací

8. srpen 2018 08:08

Když Pardubický kraj poprvé před dvěma a půl lety vyhlásil tzv. kotlíkové dotace, úředníci nestačili žádosti o příspěvek na výměnu kotlů ani vyřizovat. Zájemci z celého regionu stáli několik hodin ve frontě, někteří dokonce před budovou úřadu strávili celou noc, jen aby se na ně dostalo.

Letos na podzim bude hejtmanství rozdělovat peníze už po čtvrté.

Smyslem tohoto projektu je zlepšit stav ovzduší, velká část škodlivin vzniká právě při vytápění domácností starými kamny a kotly. Příspěvek je na výměnu za kotle ekologické. Letos už není přitom možné žádat o výměnu kotle na uhlí za jiný modernější kotel na uhlí, dotace jsou jen na pořízení kotlů bud kombinovaných, nebo jen na biomasu, případně za tepelné čerpadlo nebo plynový kondenzační kotel.

03557277.jpeg

Zájemci už také nemusí dělat mikroenergetická opatření, což je v překladu snížení energetické náročnosti objektu, takže různá zateplení střech a sklepů, výměny oken nebo izolace těsnění.

Od ledna 2016 vyhlásilo hejtmanství tři výzvy, celkem mezi asi 3000 zájemců rozdělilo nebo rozdělí, okolo 300 milionů korun. Neznamená to ale, že se dostalo na všechny, některé žadatele úředníci odmítli, protože nesplnili požadované podmínky, a třeba v té poslední výzvě přes 40 žadatelů samo odstoupilo.

Spustit audio