Pardubický kraj uzavřel dohodu o spolupráci s italským regionem Abrozzo

27. říjen 2004

Pardubický kraj dnes uzavřel dohodu o spolupráci s italským regionem Abruzzo. Je to již pátý region, se kterým kraj navázal bližší kontakty. Abruzzo leží ve střední Itálii, většína kraje je pokryta Apeninským pohořím a v oblasti se pěstuje víno a vyrábí textil a nábytek. Prezident regionu Giovanni Pace vysvětlil, proč právě spolupráce s Pardubickým krajem.

"Přáním italského regionu Abruzzo bylo navázat spolupráci a rozvijet ji s dalšími regiony v rámci Evropy. My věříme v užitečnost biratelárních vztahů mezi jednotlivými kraji. V poslední době se naše pozornost upřela na nové kraje nových zemí, které teď vstoupily do Evropské unie. Proto jsem nyní zde v Pardubicích a chtěl bych s tímto krajem navázat nějaký program spolupráce a kooperace. Jedná se v podstatě o napomožení čerpání zdrojů Evropské unie Pardubickým krajem, ale jedná se hlavně o vzájemnou spolupráci mezi těmito kraji v oblasti podnikání, vzdělávání, kultury a vzájemné výměně investic a podnikatelských aktivit."

pardubický kraj
autor: ba
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.