Pardubický zámek čekají revoluční změny

25. listopad 2017 14:05

Z renesančního objektu se totiž možná stane kulturní památka evropského formátu. Pardubický kraj, který je zřizovatelem zámku, oslovil tři renomované architekty, aby vymysleli, jak by zámek mohl v budoucnu fungovat.

Jejich vize například počítá s přestěhováním Východočeské galerie do Automatických mlýnů anebo s vybudováním nového komfortního návštěvnického centra.

Jedním z architektů, který se podílel na vytvoření dlouhodobé vize - tzv. generelu, je Josef Pleskot. Tento má s přestavbami historických objektů bohaté zkušenosti. Pardubický zámek by chtěl víc spojit s městem. „Nemůžu si pomoct, je to pořád památka za valy. A je potřeba pro to něco udělat, aby se ty valy přešly a překonaly a tím nechci říct, že se mají zbourat, to rozhodně ne. Ale udělat to příjemnější mi připadá velmi na místě.“

Zámek by se měl víc otevřít veřejnosti

Architekt Petr Všetečka navrhuje zámek otevřít víc veřejnosti, kromě muzejní role by měl podle něj plnit i roli společenskou a reprezentativní. „Postupně se stal sídlem muzea a začal být zaplňován. Máme pocit, že už to dosáhlo úrovně, kdy to naráží na meze té stavby, je potřeba naopak to začít uvolňovat, aby ta renesance byla vidět, aby tam nebyla zatemněná okna a člověk se trochu nadechl.“

Tři dominanty města Pardubic tvoří podle architektů magický trojúhelník.

Nejprve tedy ze zámku zmizí depozitáře. Společně s některými odbornými muzejními pracovišti se přestěhuje do Ohrazenic. Uvolněné prostory pak muzeum využije pro další expozice. Vznikne také nový prohlídkový okruh Pernštejnů. Z rytířských sálů naopak kvůli ochraně vzácných fresek zmizí rauty a společenská setkání. Pro tyto příležitosti vznikne nový společenský sál, a to v místě současné stálé expozice skla. Tu ale architekti chtějí na zámku zachovat, potvrzuje Petr Všetečka.

„Ten zámek je poměrně velký, ty prostory jsou krásné, ale vybírali jsme tak, aby tam zůstala expozice jen taková, která dovede pracovat s přirozeným světlem. A to sklo tam funguje krásně. Chtěli bychom to umístit na jižní stranu zámku, protože v severní části kde dneska je, je ten nejlepší prostor pro společenský sál, kde v té renesanci už sál byl."

Východočeská galerie v Automatických mlýnech?

Asi nejrevolučnějším nápadem architektů je vystěhování Východočeské galerie do Automatických mlýnů. Stavba od slavného českého architekta Josefa Gočára je podle Petra Všetečky naprosto ideálním galerijním prostorem. „Pokud by se to podařilo, tak je to úžasný krok pro budoucnost, protože ten objekt nemá obdobu, jsou tady krásné jiné památky, ale tenhle je svým postavením u řeky předurčuje objekt k tomu, aby byl využitý.“

Architekti Ladislav Lábus, Josef Pleskot a Petr Všetečka nad plány s náměstkem hejtmana Pardubického kraje Romanem Línkem.

V místě, kde teď sídlí galerie, by vzniklo komfortní návštěvnické a vzdělávací centrum. A změn bude samozřejmě více. Ne všechny půjdou udělat najednou, jak řekl náměstek hejtmana Roman Línek z KDU-ČSL, budou přicházet postupně. „Ten horizont se říká deset až patnáct let, já si myslím že ty nejviditelnější věci nás čekají v příštích maximálně pěti letech a to ostatní bude takové doladění a možná objevení dalších nápadů a myšlenek, které to můžou posunout.“

Plány a vize architektů si veřejnost může prohlédnout od 1. prosince na výstavě ve foyer bývalé reálky u Krajského úřadu.

Spustit audio