Pardubický Zámek potřebuje několik oprav

23. září 2002

Oprava kamenného mostku na pardubickém zámku začne ještě letos - hlavní práce jsou pak naplánovány do jarních měsíců příštího roku. Kraj přitom poskytl na rekonstrukci dotaci ve výši jeden a půl milionu korun - celkové náklady ale zřejmě přesáhnou částku dva a půl milionu. Ředitel východočeského muzea František Šebek pak dodává, že tato oprava rozhodně nebude poslední:

"Je potřeba dodělat další úsek hradeb, protože ten je v takovém stavu, že hrozí jejich zřícení. Je potřeba dodělat parkánový příkop a parkánovou hradbu, která je ve špatném stavu, to nám umožní zprovoznit dlouho toužebně očekávanou kavárnu v přízemí zámku. Je potřeba dodělat kamenný most mezi Zámkem a Příhrádkem, kde se naklání sochy a každý jaro může nastat to, že se sochy zřítí. Letos uděláme to, že je sejmeme a dokaď mostek nebude opravený, tak tam sochy nebudou. Ještě pár maličkostí a potřebujeme dodělat restaurátorský práce, aby opravené části Zámku už jenom nezely prázdnotou a mohli tam návštěvníci chodit."

zámek
autor: ba
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.