Parkování zdarma na pardubickém letišti skončí. Stání bude placené a hlídané

13. září 2024 08:10

Bezplatné parkování na plochách u terminálu pardubického letiště nejspíš skončí. Provozovatel společnost EBA plánuje od příštího roku službu pro turisty zpoplatnit. Firma ovládaná akcionáři, kterými jsou město a kraj, vykázala vloni ztrátu 40 milionů korun. Od placeného parkování si tak slibuje příjmy navíc.

Auta teď parkují na zpevněných i nezpevněných travnatých plochách. Letiště chce napříště pro parkování využívat hlavně zpevněnou plochu, která je blíž k terminálu. Její kapacita by po úpravách a nalajnování měla být až 1200 parkovacích míst, což by podle Luticové mělo stačit. Odstavná plocha by navíc měla mít statut hlídaného parkoviště, tedy oplocená a se závorou a bezpečnostními kamerami.

500 korun za týden?

Podle ředitelky letiště Márie Luticové by nešlo o horentní tisícové částky, ale šlo by spíš o poplatek ve výši několika stovek korun na týden. „Pomůže to našemu cash flow, ale myslím si, že částka v řádu stovek korun, dejme tomu 500 – 600 korun za týden parkování, to nebude taková zátěž.“ Luticová zároveň nemá obavy, že by zpoplatnění parkování odradilo turisty od využívání pardubického letiště.

Parkování u pardubického letiště má být od sezóny 2025 placené

Stavební úpravy by letiště chtělo stihnout v době plánované odstávky ranveje pro civilní lety, která bude od února do května příštího roku. Na pardubické letiště se totiž tou dobou nastěhují Gripeny armádní letky z Čáslavi a provoz civilní části letiště tak začne až po skončení výluky, začátkem června.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související