Partnerská smlouva s Moskvou se připravuje na karlovarském hejtmanství

21. duben 2006

Karlovarský kraj se připravuje na podpis partnerské smlouvy s hlavním městem Ruska Moskvou. Chce v této věci ale ještě získat stanovisko ministerstva zahraničí. Kromě jiného proto, ze diskuse k tématu o chystaném partnerství byla dlouhá a hlasování zastupitelů nebylo právě jednoduché.

Hejtman Josef Pavel se domnívá, že zahraniční politika státu je kompetencí vlády. Byť mají komunální úrovně možnost uzavírat partnerské smlouvy, chtěl by souhlasné stanovisko ministerstva mít.

Zámecká věž Karlovy Vary

Návrh se nezamlouval části zastupitelů, kteří smlouvu s Moskvou považují za zbytečnou a nadstandardní vztahy s ruskou metropolí za nevhodné. Podle náměstka hejtmana Jiřího Behenského je ale partnerská smlouva reakcí na opakované žádosti podnikatelů z Karlovarského kraje získat kontakty na ruské zákazníky. Uzavření dohody pak vidí jako jednu z forem, jak takové kontakty zprostředkovat. Tak jako kraj uzavřel smlouvy s Bavorskem a Saskem, odkud jsou nejčastější návštěvníci kraje, tak nyní chce podobnou smlouvu uzavřít i s ruskou stranou.

Současí partnerské dohody by měla být i prezentace Karlovarského kraje v Moskvě, která by se měla uskutečnit v říjnu. Tam bude také dohoda podepsána.

Letiště Karlovy Vary

Karlovy Vary a okolí měli Rusové v oblibě už za carského Ruska. Zájem o návštěvu lázní, ale i investice ve městě se znovu projevil v 90. letech minulého století. Ruští podnikatelé v Karlových Varech investovali stovky milionů korun, zejména do nákupu a oprav nemovitostí. Obliba Karlovarska ze strany ruských turistů také umožnila zřídit přímé letecké spojení mezi Karlovými Vary a Moskvou.

autoři: ČTK , zdt
Spustit audio