Páteční Noční linka: Co mi voní

4. červen 2021

Co voní jednomu, nemusí vonět jinému. Čich je nejstarším a nejjednodušeji strukturovaným smyslem. Krátká trasa z receptorů do příslušné oblasti v mozku umožňuje snazší vytváření asociací mezi pachy a ostatními vjemy. Tyto asociace mají silný emocionální obsah a zároveň i delší trvání.

I jen pouhý závan pachu často stačí k oživení vzpomínky, kterou jsme již dlouhou dobu považovali za ztracenou. Tato trvanlivost představuje jednu z charakteristik čichové paměti, jež ji odlišuje od ostatních smyslových soustav.

Psychologové dlouho věřili, že čichová paměť funguje stejným způsobem jako paměť zraková nebo sluchová. Ve skutečnosti však srovnávací pokusy prokázaly, že čichová soustava se od ostatních velmi liší. Pachy se ukládají do paměti převážně nevědomě spolu s kontextem, v němž byly zaznamenány. To také vysvětluje, proč vůně může vyvolat vzpomínku na událost, na niž člověk jinak zapomněl.

Voní vám třeba sušenky namočené v čaji a vzpomenete si při nich na své dětství? Chodíte do knihkupectví nasávat vůni knih? Voní vám čerstvě ořezaná tužka? O tom, co vám voní, si s vámi v dnešní Noční lince bude rád povídat Borek Kapitančik.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.