Páteční Noční linka: Co se zbytky jídla? Ekonomika v naší kuchyni

9. únor 2024

Inflace a doba postcovidová se promítla do mnoha oblastí našeho života, kuchyni nevyjímaje.

A vhod tak přišly zkušenosti těch, kteří byli zvyklí chovat se jako dobří hospodáři a hospodyně už odjakživa. Třeba se jejich rady, jak naložit se zbytky surovin a zbylým jídlem budou hodit i těm, kteří dnes budou poslouchat Noční linku s Borkem Kapitančikem.

Rady, návody a nápady jak minimalizovat ztráty v našich kuchyních volejte na 731 800 900, pište do webového formuláře níže nebo na e-mail linka@rozhlas.cz.

Aneta|Dobry den. Rada jsem poslouchala jak vsichni šetri a jsou plné popelnice jídla no to je zajímavé ja nakoupim na vikend za 1500 kc zeleninu ovoce ve farmarsky proodejne maso piti a v nedeli uz musim vyhazovat , moc na vsem plisen a hniloba a vše na vyhozeni . Dekuji a setrete ja na takove veci nemam čas radeji to vyhodim aby jsem nedostala nejakou nemoc. a jsu si radeji vydelat penize ke me do butiku. Dobrou???….
Karel|Zdravím. Pozor na stravovací předpisy! Co by tomu řekla Hygiena?
EVA Z LITVÍNOVA|POSÍLÁM POZDRAV VŠEM.JÁ NEMRAZÍM.VAŘÍM SAMA PRO SEBE A TAK NA TŘI PORCE.JEDNU SNÍM A DVĚ ZA HORKA ZAVŘU DO ŠROUBOVACÍCH SKLENIC.VYDRŽÍ VÁM TO JAKO ZAVAŘAZEÉ.A PAK TY JÍDLA STŘÍDÁM.A NEMUSÍ BÝT JEN OMÁČKY,TŘEBA RYZOTO,ŠUNKAFLEKY ATD
Eva z jižních Čech|V důsledku inflace a zdražování jsem začala kupovat spoustu potravin pouze v akci, ne ve slevě: rýži, těstoviny, olej. Nebudu přece svoje těžce ☺ vydělané peníze cpát do kdovíjaké černé díry. Pokud např. rozpustná káva dnes stojí kolem 180 korun a v akci cca stovku, tak bych byla hloupá kupovat ji za draho. Těstoviny dělám tak, že jsou al dente. Vody dávám pouze tolik, že nakonec žádná nezbývá, takže z těstovin žádnou vylévat nemusím. Na těstoviny je dobrá třeba niva. Téměř žádné jídlo nevyhazuji. Pokud něco od oběda zbyde, může se sníst k večeři. Pokud upeču více masa, dám do ledničky. Pak třeba připravím se zeleninou, s těstovinami. Variaci se meze nekladou. Někdy mi bohužel zplesniví pár krajíčků chleba, které musím, ale zabalené, vyhodit. Přitom se omluvím. Když mi také zplesnivěla nějaká mrkev, tak teď ji kupuji po pár kouscích a brzo zpracuji. Dobré je třeba na pánev na jednu polovinu dát na kostičky nakrájenou mrkev, na druhou polovinu nakrájený celer. Pak na každou polovinu vložím polovinu na kostky nakrájené brambory, na každou polovinu vložím kopeček sterilované červené papriky. Přidám celý kmín a pár kuliček nového koření no a nakonec kousek už upečeného masa. Vypadá to docela hezky barevně a je to i ňamka. Pokličky používám průhledné s otvorem na odvod páry. Všechny zdravím a přeji hezký večer a klidnou noc.
Jiří Vejprava|Dobrý večer, Noční linku, jak jdu do let, poslouchám vlastně už velmi pravidelně, je to taková vstupní brána do mého dennodenního usnutí :-))) Ale k dnešnímu tématu: moje dcera s manželem, jako pracovně velmi vytížení vědečtí pracovníci, často pobývají a přednášejí v zahraničí, na Tchaj-wanu, v Japonsku, v Americe... A jejich dcera, tedy moje vnučka Veronika, bývá často v mém opatrování. Za ty roky, kdy pro ni obstarávám obědy a večeře, jsem si vypracoval vlastní systém "vyváření", aby žádná surovina nepřišla vniveč... Vnučka Veronika má mlsný jazýček, ale na dědečka si nepřijde. V rámci úspornosti jsem vyvinul systém, kdy pár surovin dokážu opakovaně využít na mnoho způsobů. Např. k večeři první den udělám kuřecí kousky přírodně na cibulce s brambory, druhý den k tomu přisypu červenou papriku a přileju smetanu, podávám s nudlemi, no a další den k této omáčce dodám najemno pokrájené kyselé zelí, čímž vytvořím jakýsi pseudo segedínský guláš, který vnučka miluje, lze podat s knedlíkem, širokými nudlemi nebo rýží... Podobným způsobem lze pracovat s mletým masem, pečenou kachnou, kuřetem, krůtím masem, zeleninou... Nejde o dědovu lenost, ale o hospodárné zužitkováná surovin na mnoho způsobů :-))) Moc Vás zdravím a těším se na ohlasy ostatních posluchačů :))) Jiří z Prahy 8
Michal Sedlák z Myšlína|Ještě jednou dobrý večer, pane Borku. Zaujal mě příspěvek od pana Franze. Vzpomněl jsem si na Babičku od Boženy Němcové. V ní se píše: Kde jaký kousek chleba ležet zůstal, i kůrky, co děti nedojedly, strčila babička do kapsáře; trefilo-li se jít okolo vody, hodila rybám, rozdrobila mravencům, když šla s dětmi, nebo ptákům v lese, zkrátka ona nezmařila jediného sousta a vždy napomínala: „Važte si božího daru, bez něho je zle, a kdo si ho neváží, toho Bůh těžce tresce.“ Jestli dítě chléb z ruky upustilo, muselo jej pak políbit, jako za odprošení. Příjemný poslech i nostalgickou vzpomínku na školní četbu přeje všem Michal z Myšlína.
Bohumír, Inkognito|Pane Borku pozor, dnes na vesnici jsou snad jen 2 co ještě chovají králíky. Proč nemoci a uhyn králíků odradilo chov . A ti co bydlí převážně v bytech,ti určitě šetří, přesto se vždy na něco zapomenete.
Yveta|Zdravím Vás, pane Borku a všechny Nespavce. Patřím do poválečné generace, kdy nebylo na zbyt. Babička nás učila, že s jídlem se nesmí šeredit. Už měla v oku, kolik toho je třeba uvařit Jednoduše, ale hezky prostřela. U stolu se sešla celá rodina. I my děti jsme se musely chovat slušně, žádné pokřikování, odbíhání. Jídlo se servírovalo, až když byli všichni u stolu, ale též nikdo od stolu neodcházel, dokud se i ten poslední louda nenajedl. Na talíř jsme si směli dát jen tolik, kolik jsme opravdu snědli. Jedlo se všechno, žádné vybírání. Jídlo byl obřad. A jestli náhodou něco zbylo, což se stávalo výjimečně, dojedlo se to druhý den. I v naší domácnosti jsme s manželem praktikovali stejný model. Dneska ale rostu, když vidím, jak se chovají dnešní děti. S jídlem šeredí – to mi nechutná, fuj, to jíst nebudu, a jídlo vyhodí. A protože mají bohaté kapesné, jdou si koupit něco podle svých chutí. Hlavně, že rodiče platí ve škole obědy. A co takhle v restauraci? Maminky nechají svá robátka poletovat po místnost a běhají za nimi s jídlem na lžíci. Tak nevím, kdo za to může, kde je chyba. Bohužel to je takhle v mnoha rodinách. Přála bych všem, aby nepoznali, co to je opravdový hlad, o jakém nám, když jsme byli děti, vyprávěli naši prarodiče, kteří zažili dvě války. Dobrou noc.
Tejada|Odpověd,mám pocit štěsti a slasti,jsou li natě zeleniny, šlupky brambor pokaždé pro mne překvapivě zviřátky na zahradě zkonzumovany na jaře,v zimě sušim,pes a kocouři mají také mlsné jazýčky,polívečky a omáčky
Jana Jirkov|Dobrý večer Borku a posluchači, u nás se jídlem zásadně neplýtvá! Vše co zbyde dokážeme řádně využít, např. pokud u nás zbydou brambory, děláme tento recept: ZAPEČENÉ BRAMBORY SE ŠUNKOU A SÝREM: INGREDIENCE: 2 lžíce oleje, 100g krájené šunky, 600g vařených brambor nakrájených na tenké plátky,1 cibule nakrájená na půlkolečka, 30g másla, 3 lžíce hladké mouky, 300ml mléka, půl lžíce mleté hořčice, špetka muškátového oříšku, sůl a pepř, 100g strouhaného sýra POSTUP: troubu předehřejte na 200°C, na troše oleje opečte do křupava šunku, brambory naskládejte nastojato do tukem vymazané zapékací mísy či pánve, proložte je kousky cibule a posypte šunkou, v rendlíku rozehřejte máslo, vsypte mouku a za stálého míchání opékejte do světlé jíšky, zhruba 3 min., postupně přilévejte mléko, míchejte dohladka, přidejte hořčici, muškátový oříšek, okořeňte dle chuti, přiveďte k mírnému varu a vařte 1-2 min, aby omáčka zhoustla, sundejte z plotny a vmíchejte nastrouhaný sýr, omáčkou přelijte brambory v zapékací míse či pánvi a v troubě je 20-25 min. pečte dozlatova. DOBROU CHUŤ VÁM BORKU I VŠEM POSLUCHAČŮM:)
Dobromila Atalovičová |ZDRAVIM BRNO A VSECHNY NA PRIJMU VARIM PRO MNE CO MAM RADA KDYZ UVARIM VICE DAM TO MALYCH DOS DO MRAZAKU O ZBYTKY MAM POSTARANE DAM MOJEMU PSOVI TARZANOVI KOLACE PECU PODELIM SE I S DETMI VSE DOBRE VSEM HLAVNE ZDRAVI ZDAR A SILU DOBROMILA NM NV
frantisek svaricek|DOBRÝ VEČÉR P.BORKU A POSL.N.L. TAK U NÁS JE TO JEDNODUCHÁ ZÁLEŽITOST,PROTOŽE MÁME DEVĚT SLEPIČEK,KTERÉ NÁM SNÁŠÍ VAJIČKA,TAK JIM DÁVÁME TO CO ZA TEN DEN PO JÍDLE ZŮSTANE ,NO A TY NÁM KAŽDÝ DEN SNESOU PĚT AŽ SEDM VAJÍČEK, TAK ŽE CELOU NAŠI RODINU ZÁSOBUJEME VAJIČKAMA.SAMOZŘEJMĚ ,JEŠTĚ KUPUJEME NĚJAKÉ KRMENI,PŠENICU A ŠROTOVOU SMĚS. RÁDY MAJÍ TAKY MASOVÉ KONZERVY CO NESNÍ KOCOUR,ZDRAVÍM,JANIČKY,MARUŠKY,NO VŠECHNY POSL.N.L.FRANTIŠEK ZE ŽIDLOCHOVIC.
Michal Sedlák z Myšlína|Tam, kde halíře si hledí, brambor i se slupkou jedí.
Bohumír, -- černé ovce| Jez do polo syta, pij do polo pita ! Není vše růžové a bledé, jak se mluví. Za prvé v novém vydání čas. Květy, je psáno jak se ve výrobě a prodeji potravin vše šidí! Maso není masem v olej panenský není ten pravý, v konzervách jsou náhražky, čaje a káva to samé, o salámech ani nemluvě a tak by se dalo pokračovat do nekonečna . Ten kdo nemá možnost chovat aspoň slepice, nebo nemá někoho vedle kdo je má, nebo v rodině , tak nezbývá než vyhodit. Říká se ryba smrdí od hlavy, to je vedení státních orgánů. Stále se něco kritizuje, ale opak je pravdou. My slepice máme a tak nic nevyhazujeme. na kosti máme drtič, kompostujeme u slepic. A o tom to je. Pokud se budou vyrábět kvalitní potraviny , věřím že lidé nic vyhazovat nebudou. Zdravím přátelé a Vám pane Borku, držím palce v N Lince.
Jana|Dobrý večer všem. Umím vařit jak pro dva, to je manžel a já nebo třeba pro osm, to je když přijde někdo z rodiny. Nedělám dvacet řízků, jak některé moje kamarádky, abychom to pak týden jedli. Bydlíme na činžáku ve městě a tak vidím, jak v určitých domácnostech se vždycky "nenápadně" vyhodí z okna knedle s omáčkou, taky tam vidím rohlíky, vánočky a podobně, pak tam samozřejmě pobíhají potkani, aby se člověk bál večer chodit ven. Lepší je pečivo usušit a pak zanést třeba do útulku.
Další příspěvky

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.