Pečená kachna s rozmarýnem
Čas svátečních rodinných setkání se blíží a pokud přemýšlíte, co svým blízkým připravit a příjemně je překvapit harmonií chutí, máme pro vás v Apetýtu skvělou inspiraci – pečenou kachnu s jablky a rozmarýnem.
Co budete potřebovat:
- kachnu
- sůl
- drcený kmín
- rozmarýn
- 4 menší jablka
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 120 stupňů.
- Kachnu omyjeme, osušíme, osolíme zvnějšku i zevnitř, posypeme drceným kmínem a rozmarýnem.
- Poté vložíme do pekáče, podlijeme vodou a necháme zakrytou péct 5 hodin.
- Omytá jablka nakrájíme na měsíčky.
- Po pěti hodinách pečení kachnu odklopíme, odebereme sádlo, přidáme do pekáče jablka, přelijeme výpekem a odklopenou pečeme další hodinku na 170 stupňů.
Tip: Výborná vychytávka je, když odebrané sádlo rozmícháme s medem nebo s javorovým sirupem a odklopenou kachnu i s jablky touto směsí přeléváme. Dlouhé pečení má smysl hlavně v tom, že při nízké teplotě si maso uchová více šťávy a je skutečně křehké.
Související
-
Konfitovaná kachna s višňovou omáčkou a šouletem
Za receptem se vydáme do Nového Šaldorfu, za dvěma kamarády, kteří se mohou pyšnit titulem Vítěz kategorie Vinařství v projektu Gourmet Jižní Morava 2019.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.