Perníkové koření
V pondělních Babských radách jsme podrobně probrali hřebíček a zazněl i návod na domácí směs koření.
Velikonoce se pomalu blíží a vy se možná pustíte do perníčků. Na přípravu domácího perníkového koření můžete koupit koření mleté nebo celé, a teprve doma si vše umlít ručním mlýnkem nebo jemně nadrtit v hmoždíři – a to jen takové množství, které potřebujete.
Je dobré dodržet následující pravidla:
- Všechno mleté či nadrcené koření smícháme a prosejeme přes sítko
- Perníkové koření skladujeme v tmavé skleněné a dobře uzavíratelné nádobě, aby aroma nevyprchalo
- Ideální je nechat koření alespoň týden rozležet
Na perníkové koření s pepřem budete potřebovat následující ingredience:
- 2 lžíce zázvoru
- 2 lžíce skořice
- 1 lžíci hřebíčku
- 1 lžíci nového koření
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky anýzu
- 1/2 lžičky badyánu
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Tip: Koření se hodí třeba i při přípravě omáček. Například taková trnková nebo rajská s trochou perníkového koření, tak ta má říz!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.