Pervitin dorazil do věznice poštou. Odsouzený si nechal drogu poslat od svého syna

12. listopad 2018 11:11

V těchto dnech zahájil policejní komisař služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Jičín trestní stíhání padesátiletého muže a jeho osmadvacetiletého syna.

Starší z mužů je obviněn jednak z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy spáchaného ve stádiu pokusu a účastenství jako organizátor a dále z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

I díky spektrometrům a termokamerám jsou policisté úspěšnější v boji s drogovou kriminalitou

Čeští a polští policisté chtějí spolupracovat v boji s přeshraniční drogovou kriminalitou

Čeští a polští policisté chtějí i v příštích letech spolupracovat v boji s přeshraniční drogovou kriminalitou. Dohodli se na tom při společném setkání ve Walbrzychu. Právě tam současně zhodnotili více než dva roky trvající projekt Drugstop, při kterém začali v terénu používat nejmodernější techniku.

Toho se měl dopustit v přesně nezjištěné době od konce měsíce června letošního roku ve Věznici Valdice, kde pobýval ve výkonu trestu odnětí svobody. Zde měl vymyslet zaslání poštovní zásilky na jméno jiného vězně, určenou ve skutečnosti pro něho. Ta mimo jiné obsahovala i plastový sáček s pervitinem.

Drogu měl dle jeho instrukcí a pokynů opatřit a do zásilky ukrýt jeho syn, který je tak obviněn ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy spáchaného ve stádiu pokusu. Výše uvedeného jednání se měl mladší z mužů dopustit i přesto, že byl za takový čin v posledních třech letech potrestán.

Droga dorazila do valdické věznice poštou

Doručenou poštovní zásilku s drogou se podařilo odhalit při kontrole příslušníkům Vězeňské služby ČR.

V případě prokázání viny tak hrozí staršímu z mužů trest odnětí svobody na jeden rok až pět let. Mladšímu z mužů hrozí v případě prokázání viny až desetiletý trest odnětí svobody.

Vězeňská služba odhalí ročně kolem 10 poštovních zásilek směřujících do valdické věznice, které obsahují důmyslně ukryté omamné a psychotropní látky, různé druhy léků a anabolika. Podle policie se ve většině případů daří vypátrat a předat soudům nejen samotné odesílatele, také vězně, kteří posílání vymýšlejí.

autoři: Ondřej Vaňura , baj | zdroj: Policie ČR
Spustit audio

Související