Pide. Jednoduchý plněný turecký chléb

Největší audioportál na českém internetu

Turecký chléb pide | Foto: Mirka Kuntzmannová, Český rozhlas

Připravte si tuto tureckou pochoutku. Naplňte ji podle chuti

Pide je jedním z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších pokrmů v Turecku. Jde o typ plochého chleba, plněného různými náplněmi. Základem je velmi jednoduché kynuté těsto, plněné např. ochuceným mletým masem, ale také sýrem, zeleninou nebo obojím. Někdy se přidává před dokončením pečení i vejce.

Ingredience
  • Na těsto: 300 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 1 KL cukru
  • 1 KL soli
  • cca 120 – 150ml vody
  • 2 PL olivového oleje
  • Na náplň: 350 g čerstvého sýra typu žervé
  • 150 g balkánského sýra
  • 100 g nastrouhaného tvrdého sýru
  • 2 PL másla
  • 1 KL nasekaného čerstvého tymiánu
  • 1 KL nasekané čerstvé máty
  • špetka nastrouhané citronové kůry
  • podle potřeby k naředění bílý jogurt nebo zakysaná smetana

Do vlažné vody rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme droždí zaktivovat. Do mísy prosejeme mouku, osolíme, přidáme vodu s droždím, olej a vypracujeme měkké těsto, které se nechytá mísy ani vařečky. Přendáme ho na pomoučený vál a rukama ještě propracujeme, to dělá těstu dobře. Poté ho vrátíme do mísy, povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme kynout. Jakmile těsto zdvojnásobí objem, opět ho proděláme a znovu necháme nakynout. Potom ho rozdělíme na 6 – 8 stejných dílů. Z každého vytvarujeme bochánek. Bochánky rozválíme nebo vymačkáme na oválné placky, dlouhé cca 18 – 20 cm, široké 10 – 12 cm. Vymačkáním vytvoříme silnější okraje. Střed podélně naplníme sýrovou nádivkou a na užší straně těsto zmáčkneme a vytvoříme tvar lodičky. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme chvíli kynout. Okraje můžeme potřít vodou, ale není to nutné. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při cca 200°C cca 20 minut.

Turecký chléb pide

Před dopečením můžeme do středu náplně vyklepnout syrové vejce a dopečeme. Hotové vejce musí být měkké, neokoralé.

Příprava náplně: Nejprve utřeme měkké máslo s bylinkami, přidáme rozdrobený balkánský sýr a ostatní suroviny a dobře promícháme. Je-li náplň příliš hustá, naředíme ji smetanou nebo jogurtem. Dejme však pozor, náplň nesmí být tekutá, při pečení by vytekla!

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko
  • Krmítko
    Krmítko