Pikantní masová směs
Papriky jsou neodmyslitelnou součásti balkánské kuchyně. Proslulý je šopský salát – kombinace paprik, rajčat a okurek ve sladkokyselém nálevu s balkánským sýrem.
V Bulharsku a Turecku je oblíbený salát z pečených paprik – opečou se vcelku nasucho na pánvi, až jim naskáčou černé puchýře, uloží se nejméně na 2 hodiny do mikrotenového sáčku (klidně i přes noc), potom se oloupou a dochutí olivovým olejem a česnekem, mohou se plnit sýrem a krátce opéct na oleji, aby se sýr roztavil.
A teď už se pojďme pustit do pátečního receptu na pikantní masovou směs, ve které najdete hned dva druhy paprik: nepálivou, ale i tu velmi ostrou.
Připravte si následující suroviny:
- 500 g předního hovězího
- 250 g měkkého salámu
- 2 čerstvé papriky
- 2 rajčata
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 cibule
- 4 lžíce sádla
- 1 feferonku
- 1 kostku masového bujónu
- křen
- sůl, pepř
Postup:
- Na sádle osmažíte nakrájenou cibuli, přidáte na nudličky pokrájené maso, osmahnete, osolíte, zalijete protlakem, sójovou omáčkou, přidáte feferonku a dusíte ve vlastní šťávě.
- Po půl hodině přidáte nakrájené papriky, rajčata, salám a také bujón.
- Vaříte, než maso změkne.
- Těsně před podáváním zdobíte strouhaným křenem.
Tip: Masová směs chutná výborně s bramborami nebo na topinkách.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.