Pikantní masová směs
Papriky jsou neodmyslitelnou součásti balkánské kuchyně. Proslulý je šopský salát – kombinace paprik, rajčat a okurek ve sladkokyselém nálevu s balkánským sýrem.
V Bulharsku a Turecku je oblíbený salát z pečených paprik – opečou se vcelku nasucho na pánvi, až jim naskáčou černé puchýře, uloží se nejméně na 2 hodiny do mikrotenového sáčku (klidně i přes noc), potom se oloupou a dochutí olivovým olejem a česnekem, mohou se plnit sýrem a krátce opéct na oleji, aby se sýr roztavil.
A teď už se pojďme pustit do pátečního receptu na pikantní masovou směs, ve které najdete hned dva druhy paprik: nepálivou, ale i tu velmi ostrou.
Připravte si následující suroviny:
- 500 g předního hovězího
- 250 g měkkého salámu
- 2 čerstvé papriky
- 2 rajčata
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 cibule
- 4 lžíce sádla
- 1 feferonku
- 1 kostku masového bujónu
- křen
- sůl, pepř
Postup:
- Na sádle osmažíte nakrájenou cibuli, přidáte na nudličky pokrájené maso, osmahnete, osolíte, zalijete protlakem, sójovou omáčkou, přidáte feferonku a dusíte ve vlastní šťávě.
- Po půl hodině přidáte nakrájené papriky, rajčata, salám a také bujón.
- Vaříte, než maso změkne.
- Těsně před podáváním zdobíte strouhaným křenem.
Tip: Masová směs chutná výborně s bramborami nebo na topinkách.
Související
-
Pomazánka z pečených paprik
V pondělním Apetýtu pro vás máme další pomazánkový recept. Naší hlavní ingrediencí jsou tentokrát papriky.
-
Polévka z pečených paprik
V úvodu si pojďme říct něco o magických účincích slavných výrazně pálivých chilli papriček - v Jižní Americe se z nich nosí náhrdelníky jako ochrana před zlými duchy.
-
Mexická polévka z pečených červených paprik
V pátečních apetýtových receptech se vydáváme opět za netradiční kuchyní. Chutné kulinářské tipy pro nás tentokrát připravila šéfkuchařka Erika Žáková.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.