Písničky mají být o něčem. A to vrchovatě splňuje nové úžasné CD šansonového uskupení 6Nachodníku

17. březen 2023

Náchodské autorské šansonové seskupení 6Nachodníku společně s básníkem, muzikantem a spisovatelem Miloněm Čepelkou a hercem a muzikantem Janem Vápeníkem přijalo pozvání Lady Klokočníkové do rozhlasové kavárny. 

Čtěte také

Věnovat se po léta autorskému šansonu, jako to činí 6NaChodníku, vyžaduje tři kvality: dobrého textaře, stejně tak skladatele a zpěvačku, která umí vyprávět příběhy. To všechno Náchodníci mají, a navíc pět výborně sehraných muzikantů, kteří si s šansonem rozumějí.

Kapela má velkou oporu v básníkovi a basistovi Milanu Poutníkovi, autorovi většiny textů, psaných krásnou češtinou a neotřelými metaforami. I na jejím novém CD s názvem Hodiny bijí půl znějí písně o lásce, většinou o lásce zklamané a opuštěné, ostatně o té se básní i zpívá daleko působivěji.

Šanson je o něčem. A písničky mají být o něčem. I ty nešansonové, řekněme komerčnější, by měly být o něčem, ale často nejsou.
Miloň Čepelka, básník, prozaik, textař, herec, zpěvák, scenárista, moderátor a cimrmanolog

Bylo září roku 2006 a sourozenci Tomáš (piano/zpěv/hudba) a Lucie (zpěv) Peterkovi zatoužili zkusit hudební projekt, založený na autorském šansonu. Jen tak, pár písniček s oslovenými muzikanty Petrem Záleským (klarinet/saxofon/hudba) a Ondřejem Tučkem (bicí). Přičemž základem repertoáru měly být dvě, již hotové, písničky, které by dostaly nový kabát a možná i výraz.

Čtěte také

Jak to tak bývá, když se něco podařit má, zasáhl osud a do cesty přivál ještě „všeumějícího profesora" Milana Poutníka (kontrabas/texty/hudba), který všechny překvapil jednak tím, že hraje na kontrabas, pak tím, jak ho ovládá a do třetice i tím, že začal psát úžasné texty.

Texty takové, že i ostřílení páni muzikanti táli jako jarní sníh. A což teprve duše dívčí, ta plesala, jako Popelka na zámku. Ale protože asi bylo dáno, že jich má být právě šest, jednoho dne se objevil nejvtipnější houslista ve střední Evropě Tomáš Lhotský a kruh se prozatím uzavřel.

Tedy, to si jen mysleli... Protože je jich vlastně sedm. Tím sedmým, jakousi šedou eminencí vzadu se stal Michal Kops, zvukař a technik Jiráskova divadla v Hronově. A aby toho ještě nebylo málo, tak nehrajícím kapitánem celého hudebního uskupení 6NaChodníku se stal básník, prozaik, textař, herec, zpěvák, scenárista, moderátor a cimrmanolog Miloň Čepelka.

Čtěte také

„Když jsem 6NaChodníku poznal, tak jsem byl nejdříve jen zvědav. Hned mi padli do oka i do ucha. A od té doby je prostě miluju," usmívá se Miloň Čepelka.

„Šanson je zkrátka o něčem. A písničky mají být o něčem. Ony i ty nešansonové, řekněme komerčnější, by měly být o něčem, ale často nejsou. Tedy když si šanson drží tu svoji výlučnost, tak je to dobře a se to hlídat. A 6NaChodníku to hlídají," dodává.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s 6Nachodníku si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související