Pivní škvarky

Dnes vás za receptem přivedeme do rodinného pivovaru a restaurace U Tesařů v Bítově, který sídlí v prostorách bývalé hasičské zbrojnice.

Za běžného provozu tam sládka i majitele v jedné osobě můžete pozorovat při práci – z pivnice umístěné přímo v pivovaru. Lahůdka, kterou si pro vás připravil sice neodpovídá předpisové „zdravé svačince“, ale přiměřené množství určitě neuškodí.

Pojďme se ve středečním Apetýtu pustit do pivních škvarků. Množství si upravte podle chuti i počtu strávníků.

Potřebovat budete následující suroviny:

  • pivo – světlý ležák, nejlépe 12°
  • prorostlý vepřový bok
  • cibuli, česnek
  • sůl, nové koření, celý pepř, bobkový list
  • domácí vepřové sádlo

Postup:

  1. Základem pivních škvarků je vepřový bok, nejlépe pěkně prorostlý.
  2. Bok se nakrájí na malé kostičky a dá se do kastrolu škvařit.
  3. Jakmile pustí trošku sádla, přidáme najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek.
  4. Pak se přidá sůl, nové koření, celý pepř a bobkový list.
  5. Kostky vepřového boku se škvaří asi půl hodiny.
  6. Poté přidáme světlý ležák tak, že škvarky musí být v pivu ponořené a škvaříme dál asi 3 hodiny.
  7. Na závěr ještě můžeme přidat trošku vepřového sádla, nejlépe domácího.
  8. Po zhruba 4 hodinách máme škvarky hotové, vezmeme mačkadlo na škvarky a mírně je rozmačkáme.
  9. Poté se mačkané pivní škvarky plní do skleniček a ihned horké uzavíráme.
  10. Sádlo způsobí konzervaci hmoty. A pivní mačkané škvarky jsou hotové.
  11. Pro lepší uchování je ještě můžeme skleničky zavařit při teplotě 80 stupňů cca 20 minut.

Po takové dobrotě neuškodí procházka směr hrad Bítov, rozhledna Rumburak nebo zřícenina Cornštejn. Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.

Související

  • Krůtí na liškách

    Dnes si společně připravíme recept, který voní houbami, ale i kmínem – krůtí na liškách.

  • Bukovanská kapustnice

    Za receptem do středečního Apetýtu se vydáme do srdce Slovácka, kde stojí replika starého holandského větrného mlýna – Bukovanský mlýn je vyhlášeným turistickým cílem.

  • Pivovarský guláš

    V Kyjovském pivovaru to žije! S úctou k rodinné tradici tamní šéfkuchař vybral do Apetýtu jeden klasický recept. Pojďte si uvařit Pivovarský guláš Miroslava Ratuského. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.