Po Kostelci nad Orlicí i po okolí je to nejlepší pěšky

Ve městě, o němž najdeme prvním zmínku ve Zbraslavské kronice s datem 1303, dnes žije asi šest tisíc obyvatel. Mimochodem, na zmíněném počtu se podílejí také uprchlíci, protože na samém konci Kostelce, kousek před Doudlebami, se v areálu bývalých kasáren nachází ubytovna pro uprchlíky z celého světa.

Právě sem například zamíří uprchlíci ze Sýrie, kterým nedávno naše vláda poskytla azyl.

Kostelec nad Orlicí oplývá řadou zajímavých památek i vymožeností doby nynější. Pokud si je chcete prohlédnout, navštivte nejprve informační centrum na náměstí, kde se Vás rádi ujmou a poradí, kudy kam. Hned na náměstí se můžete pokochat bývalou renesanční radnicí, dvěma historickými sloupy a kašnou s alegorickou postavou Orlice, řeky, která ke Kostelci neodmyslitelně patří. Obsáhlejší prohlídku Kostelce ale absolvujte „po svých“, protože pro řidiče neznalé místních poměrů je centrum města vzhledem k častým jednosměrkám poněkud nepřehledné. Dopustit se dopravního přestupku je tak docela jednoduché.

Bezpochyby nejhonosnější památkou a největším lákadlem pro turisty je Nový zámek. Stojí, obklopen více jak třicetihektarovým anglickým parkem – asi nekrásnější přírodní rezervací východních Čech – po pravé straně silnice na začátku Kostelce směrem od Častolovic. Patří roku Kinských, kteří kostelecké panství připojili k původnímu panství choceňskému v 18. století. Jeden z nejstarších českých rodů obýval nejprve barokní zámek ve městě, ale v roce 1833 si nechali Kinští postavit v empírovém stylu zámek nový – vzdušný, prosluněný, prostorný.


Praktické informace:
Kostelec nad Orlicí
www.kostelecno.cz
Nový zámek Kostelec nad Orlicí
www.zamekkostelecno.cz

S příchodem komunistické totality však přišla doba zkázy. Po vyhnání rodiny Kinských zde sídlil Výzkumný ústav pro chov prasat. Vrácení do rukou rodiny Kinských v roce 1992 se zámek dočkal ve velmi žalostném stavu a rodina velmi reálně uvažovala, zda zdevastovaný objekt vůbec opravovat. Zámek nakonec prošel náročnou rekonstrukcí a na konci dubna 2012 přivítala zámecká expozice Život v biedermeieru první návštěvníky. Zámek tak byl poprvé ve své historii zpřístupněn veřejnosti. Součástí prohlídkové trasy je Zrcadlový sál, který slouží díky své skvělé akustice koncertům různých hudebních žánrů a také jako místo pro svatební obřady. Ve druhém patře se nachází Galerie Kinský a v přízemí muzejní expozice historie města Kostelec nad Orlicí.

Kostelec nad Orlicí a přilehlé okolí je jako stvořené pro procházky kratší i pochody náročnější. Pro zdatné i méně zkušené jsou připraveny hned tři místní okruhy v lesoparku Lipová stráň. Nejkratší je okruh Mistra Jana Husa, středně dlouhý pak okruh Karla Jaromíra Erbena a nejdelší nese jméno Dr. Gutha – Jarkovského. Ostatně právě jeho jméno nese i trasa dálkového pochodu, která začíná v Kostelci a končí v Ústí nad Orlicí. Měří čtyřiapadesát kilometrů. Jde se po ní z kopců do kopců a rovnou za nosem. Šťastnou cestu.

autor: Lukáš Peška
Spustit audio