Po otevření mutlikina zůstalo v Plzni jediné jednosálové kino

16. březen 2006

Po únorovém otevření osmisálového multikina CineStar zůstalo v Plzni už jen poslední jednosálové městské kino v Měšťanské besedě se 120 sedadly. Kino Elektra, které je se 750 místy po zlínském kině druhé největší v Česku, promítalo 15. března naposledy. Stejně tak Minikino se 42 sedadly, které sídlí ve stejné budově v centru města na Americké třídě. Vlastníci a nájemci budovy, kde by ale filmová představení neměla definitivně skončit, nyní hledají využití pro rozlehlý objekt. Od příštího roku by měl sloužit jako multifunkční kulturní centrum.

Nedávný start multikina pro 1514 diváků už před dvěma týdny zřejmě zavinil konec plzeňského Edenu s 540 sedadly. Objekt získal nedávno nový majitel, který tam kino provozovat nechce. Jen za únor měla Elektra ztrátu 100.000 Kč.

V Elektře a Minikině se bude ještě od 3. do 9. dubna konat 19. ročník soutěžního festivalu českých filmů Finále. Jak řekl Radek Uhlíř z agentury Filmák, která zajišťovala program Edenu a od února také Elektry, po jeho skončení má majitel se sálem jiné úmysly a vylučuje pravidelná odpolední představení. Nepravidelné produkce pro školy, na něž loni přišlo 40.000 dětí, bude Filmák v kině nadále organizovat. Elektra nemohla konkurovat multikinu, protože nedosáhla na premiérové filmy. Kino by se podle Uhlíře mohlo využívat na koncerty, divadla a konference.

Kino

Zástupkyně majitele objektu, pražské firmy Waldemoore, Jana Janouškovcová uvedla, že důvodem konce promítání je otevření multikina. Podle ní chybí podpora radnice, podobně jako v jiných českých městech, kde multiplexy fungují. Podobný názor má i šéf distribuční firmy Falcon a CineStar Jan Bradáč. Ekonomický náměstek primátora Vladimír Duchek vyloučil dotace komerčnímu kinu. Pokud by ale předložilo projekty menšinových filmových produkcí nebo ojedinělých kulturních žánrů, má k tomu radnice grantový program.

Janouškovcová vyloučila, že by v Elektře vzniklo další multikino. Podle ní bude budova fungovat jako víceúčelové kulturní centrum. Zástupce provozovatele obou kin Luboš Vála z Astra Cinema Elektra uvedl, že investice do úprav se budou pohybovat mezi desítkami milionů až několika sty miliony korun. Do budovy se vrátí jiné druhy zábavy, počet míst v sále klesne na 500.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio