Podáním stížnosti ombusmanovi se chtějí obyvatelé domoci svých práv

10. prosinec 2004

Podáním stížnosti ombusmanovi se chtějí obyvatelé obce Koclířov na Svitavsku domoci svých práv. Na sedmdesát jich podepsalo společnou petici. Vyjadřují v ní svoji nespokojenost s liknavým přístupem při řešení problému, který se týká uzavření průchodnosti účelové komunikace vedoucí z vesnice do lesa. Podnikatel z Blanska ji uzavřel a nerespektuje žádná nařízení. Spor se táhne už přes dva roky. Případ vysvětluje starosta Koclířova Jaroslav Drozdek.

"Je nepřístupná tím, že je tam vybudován plot. Lidé si oprávněně stěžují, že se nemůžou dostat do lesa, neboť tato cesta spojuje vlastnictví jiných vlastníků než jenom pana Maňáka, který tam má nějaké pozemky a chová tam hospodářská zvířata. Jde o problém, který se táhne už více než dva roky, mohu říci, že jsme již vyčerpali všechny možnosti. Bylo vydáno několik rozhodnutí - konkrétně Městského úřadu ve Svitavách, ovšem dotyčný občan se neustále odvolává a lidé se do lesa dostat nemohou."

plot a vrata
autor: PAV
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.