Policejní koně se stěhují na pardubické závodiště

11. listopad 2016

Starokladrubské koně pardubické městské policie čeká stěhování na závodiště. Stávající stáje ve veterinární klinice ve Štrossově ulici totiž musí strážníci vyklidit, město tuto část areálu prodává. Na nové ustájení se můžete přijít podívat na vlastní oči už zítra.

Na závodišti volná byla volná místa a hlavně je tam i zázemí pro výcvik koní. Strážníci tak budou mít dostatečný prostor pro práci se svými svěřenci. Strážníci na koních sice cestou do centra budou muset překonat vzdálenost přibližně čtyř kilometrů, ale jízdní hlídky zase dobře obsáhnou některé okrajové lokality města. Vzdálenost do centra města by pro koně prý neměla být překážkou, v rámci výkonu služby běžně chodí trasu až 15 km.

Stáje na závodišti navíc bývají často prázdné, využívají se hlavně při dostizích a dalších jezdeckých akcích. Už zítra tam čtyři policejní starokladrubáci najdou nový domov.

Koně v novém, strážníci si počkají

Pardubická radnice dala do úprav necelé dva miliony korun, takže koně Ota, Eda, Monty a Kuba už mají připravené všechno, co ke spokojenosti potřebují. Stáje mají za sebou celkovou opravu, včetně zateplení a nové elektroinstalace. Jsou tam i nové podlahy s ochranou před krokovým napětím.

Nové stáje pro koně pardubické městské policie

Starokladrubáci budou ustájeni v nových boxech, součástí stáje je i sedlovna, sprcha pro koně a příruční sklad.

Strážníci budou mít zatím jen provizorní prostory jako šatnu, sklad a kancelář. Příští rok chce radnice v opravách pokračovat právě úpravou prostor pro strážníky - jezdce. Budou tam mít novou služebnu a vedle stájí také sociální zázemí se šatnou i sprchami.

Čtěte také

U stěhování koní do nových stájí můžete být i vy. V sobotu v deset hodin je možné si stáje prohlédnout a seznámit se přímo se starokladrubáky, následně bude na progamu tradiční hubertova jízda.

autor: ba
Spustit audio