Policie má v Pardubickém kraji nedostatek lidí. Zájemcům nabízí příspěvek 75 tisíc korun

27. únor 2018 10:30

Krajští policisté mají nedostatek lidí. I proto se snaží nové přilákat na náborový příspěvek ve výši 75 tisíc korun. Zájemců se ročně přihlásí několik stovek, do služby se jich dostane ale jenom část.

Podle posledních informací schází 14 lidí. Nejhorší situace je na Chrudimsku, kde chybí 6 příslušníků, naopak na Svitavsku 5 policistů přebývá. Nedostatek strážců zákona se netýká jen našeho regionu - ten je na tom ve srovnání s jinými pořád ještě dobře.

Špičkový policejní radar za 850 tisíc: ztratí se v davu a změří i protijedoucí auta

Poliejní Octavii v běžném provozu nepoznáte, dokud nerozsvítí majáky. Radar je ukrytý za mřížkou

Silnici I/35 bude brázdit policejní auto s inteligentním radarem. Dopravní policii ho za 850 tisíc korun koupil Pardubický kraj. Měří nejenom rychlost, ale dodává policistům kompletní informace o měřeném vozidle.

Podle serveru iDnes totiž například na severní Moravě chybí přibližně sto lidí - zatímco v Pardubickém kraji je řešení situace spíš krátkodobé, v Moravskoslezském je to na delší dobu. Tamní policejní ředitelství by stavy rádo doplnilo do roku 2020.

Jestli náborový příspěvek zabral, to se zatím nedá hodnotit, policie ho zavedla teprve od Nového roku. Ale za leden a únor se zatím přihlásilo kolem 70 lidí. Získání příspěvku se řídí poměrně přísnými pravidly. Pokud se uchazeč dostane až do služby, tak na vyplacení peněz má nárok až po zkušební půlroční lhůtě a následně musí u policie pracovat minimálně šest let, řekla Jana Drtinová z krajského ředitelství. Pokud policista od policie v této době odejde, musí poměrnou část náborového příspěvku vrátit.

Největším sítem jsou psychotesty

Zájem o práci u policie přitom má ročně několik stovek lidí. Velká část z nich ale nesplní podmínky pro službu. Podle Jany Drtinové bývají důvody velmi individuální. Přijímací řízení se skládá ze tří částí. Zdravotního vyšetření, prověření fyzické zdatnosti a psychotestů.

Pokud člověk nezvládne tělesné zkoušky, má měsíc na to, aby znovu trénoval, a pak to může zkusit znovu. Když ale dotyčný neuspěje u psychotestů, znovu se o jejich splnění může pokusit nejdřív za dva roky. Podle serverů iDnes nebo Aktuálně.cz jsou největší překážkou pro většinu uchazečů právě psychotesty. Víc než polovina uchazečů jimi totiž neprojde.

Soutěž dopravních policistů v Pardubicích
autor: Josef Ženatý
Spustit audio